Amikor Kinga megvette a lakást, igazi 60-as évekbeli hangulat tárult elé.

Mivel szerette volna, ha a lakás korszerűvé, mai szemmel otthonossá válna, számos teendője akadt. Az egyik nagyobb feladat a fürdőszoba újragondolása, átalakítása volt. Forgács Kinga ennek a történetét meséli el a következőkben.

A fürdőszoba is hatalmas átalakuláson ment át. A gázzal működő fali melegítő meg lett szüntetve, szerencsére a gázcsöveknek sem kellett maradniuk. A mögötte látható fal túloldalán volt a külön wc – az előszoba felőli bejárattal – mely teljesen leszűkítette a teret.

A fürdőszoba fele csempézve volt, a másik fele pedig tapétázva, ami teljesen fel volt púposodva. Hosszú, csőszerű, kissé sötét fürdőszoba hatását keltette az egész.

Mivel egy-két főre lett kalkulálva a lakás használata, ezért úgy gondoltam, kivetetem a falat a wc és a fürdő között, így meg lehetett nagyobbítani a fürdőszobát és ezzel az előszobában is eggyel kevesebb ajtó lett, ezzel egy nagyobb egybefüggő falfelület is keletkezett. Fontos volt megoldást találni arra, hogy ne egy hosszúkás sikátorszerű fürdő legyen, hogy világosabb hatást érjünk el, illetve arra, hogy a gázfűtés meg lett szüntetve a helyiségben.

Nehézség is akadt, nem is egy. A konyha és a fürdő közötti fal elég rossz állapotban volt (bal oldalon). A strang nem volt mozdítható (wc mögötti rész). Az ablak alatti fal beton, amibe sokkal nehezebb a csöveket elvinni. A kád és a strang között volt a földön volt egy kis padka, amiben a lefolyócső ment, ezt arrébb kellett vinni, betonozni, ami megemelte kicsit a padló szintjét a szobákéhoz képest. A járólap felbontásakor szembesültünk a régi eredeti cementlapokkal, melyeket szintén fel kellett szedni, mivel mozogtak.

Ablakcsere is történt, osztatlan ablakra, nem sima üveggel, hogy ne lehessen belátni, mert a kád az ablak alá került.

Aszimmetrikus sarokkádat választottunk végül, melynek méretei 150*100 cm és nagyon kényelmes egyébként. Érdemes kipróbálni a kádakat vásárlás előtt. Gondolkoztam a zuhanykabinon is, viszont a zuhanyzóban nem lehet fürödni, de a kádban lehet zuhanyozni.

Az ablak alá lett csináltatva egy padka ytongból, nagyon hasznos dolog. Egyrészt azon állva lehet ablakot takarítani, lehet rá pakolni, és nem kellett a betonba vinni a csöveket a kádtöltő csaphoz, hanem ebbe a falba lett beleépítve.

Elektromos törölközőszárító lett felrakva, ami patronnal működik.

100 literes villanybojler lett beszerelve, mert egyébként a konyhában található átfolyós gáz fali vízmelegítőt le kellett szerelni, mert nem működött, a kémény nincs bélelve, emiatt viszont másfajtát nem lehetett felrakni. A bojler egy esztétikusabb fajta, kivéve a bekötését, de a későbbiekben erre kitaláltam egy megoldást.

Régen a hálószoba és a fürdő között volt egy ajtó, a lakás már úgy lett megvásárolva, hogy ez be volt falazva. Mivel egyébként vastag a tartófal és csak egy 10-es téglafalat csináltak oda, így maradt 22-25 cm felhasználható terület.

Lehet kapni boltokban mosógép fölé készített szekrényt, ami oldalról takarja a mosógépet. Ebből kiindulva lett csináltatva asztalos céggel egy szekrény, ami oldalról takarja a csöveket és el van rejtve a bojler a kíváncsi szemek elől. Elsőre furcsán nagynak tűnt, de mára már beleolvad a fürdőszobába. Nem szeretem a fém fogantyúkat, ezért tip-on-os megoldással készült.

Az ajtónyílásba is készült egy egyedi szekrény. Felül polcos elemek vannak, tisztítószereknek, törölközőknek stb.

Mivel kicsi a fürdő, kevesebb mint 6 nm, egy különálló szennyestartó már nem fért volna el. A szekrény alja egy kinyitható ajtós szekrény, a fölső kis ajtóeleme lehajtható, benne pedig ki lett alakítva két szennyesruha tároló. Belül egy kis retesszel lehet fixálni az alsó részt, hogy ne nyíljon ki.

Még egy tükör hiányzik a mosdókagyló fölé, de itt hatalmas volt a változás.

Szerintem csak a képzelet szabhat határokat, ha lakásfelújításról van szó. A költségek becsléséhez segítségül leírom pár elemét a fürdőszobának:

  • Geberit fali wc állvány, Roca fali wc és deszka, Geberit nyomógomb

  • asztalos által készített bútorok 140 ezer körül

  • Eglo fürdőszobai lámpa

  • IKEA Godmorgon mosdó szekrény

  • Kwadro Andante fürdőszobai csempe és padló

  • Niagara Wellness Betty kád

  • Grohe csaptelepek

Köszönjük Kingának a részletes és alapos beszámolót!