Különböznek, mégis valamennyi tökéletes a maga nemében.

A magaságyás lényege, hogy a kerti növényeket a talajszint felett neveljük. A földjüket különböző anyagokból készült – legtöbbször négyszögleges – keret fogja össze. Ez leggyakrabban fából készül, de lehet tégla, beton, kő, fém vagy akár szalmabála is. Az újrahasznosítás hívei leselejtezett tömörfa bútorok lapjaiból, ajtajaiból is képesek mutatós magaságyást varázsolni. Gondoljuk meg tehát kétszer is, mielőtt lomtalanításkor rövid úton megszabadulunk a megörökölt sokfiókos komódtól.

Egy-egy magaságyás elkészítésének költsége és időigénye igen széles skálán mozog attól függően, mekkora a büdzsénk és mennyire bonyolult az általunk megálmodott terv. Az elkészült magaságyás karbantartása rendszerint nem jár több munkával, mint a kert többi részének a gondozása, viszont számos előnnyel jár, amelyet érdemes kihasználnunk.

Az első és legfontosabb előny, hogy a magaságyást a kert általunk legideálisabbnak ítélt pontjára telepíthetjük. Szükség esetén, ha úgy adódik, a következő évben akár egy másik helyre is átköltöztethetjük. A magaságyásban termesztett növények gyakran jobban fejlődnek és többet teremnek, mivel jelentős mértékben befolyásolni tudjuk a termőtalaj minőségét és vízelvezető képességét. Sokak számára természetesen az sem mellékes körülmény, hogy egy magaságyás mellett nem kell mélyen lehajolgatnunk növényápolás, gyomlálás közben. Ha kellően széles peremmel látjuk el az ágyást, még kényelmesebben, akár ülve is kertészkedhetünk.

Nem ritka, hogy egy teraszt fémkorlát helyett az épülethez szervesen kapcsolódó, téglából vagy keményfa deszkákból megépített, tartós magaságyások kereteznek. Ez nagyszerű helyet biztosít többek között különböző alacsony termetű évelő virágoknak, törpecserjéknek, nem beszélve a fűszernövényekről.

A magaságyás további előnye, hogy mivel a talajszint felett helyezkedik el, a talajmenti fagyok sokkal kevésbé veszélyeztetik, tavasszal gyorsabban felmelegszik a benne lévő föld, így hamarabb megművelhető, beültethető.

Magaságyásban kiválóan termeszthetünk zöldségféléket is. Könnyen figyelemmel kísérhetjük a talaj minőségét, időben megakadályozhatjuk a túlzott összetömörödését. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a növények gyökere zavartalanul fejlődjön. Továbbá, már a viszonylag alacsony, 15-20 cm magas keret is hatékonyabbá teszi a vízelvezetést.

Egyre népszerűbbek a csigavonalban emelkedő, spirál alakú magaságyások, amelyek amellett, hogy igen tetszetősek, ideálisak a különböző fűszer- és gyógynövények nevelésére.

Vannak, akik “két legyet egy csapásra” alapon a magaságyásukat fóliasátorral kombinálják, így aknázva ki mindkettő előnyeit. Ideális terep a primőr zöldségfélék termesztéséhez.

Lejtős kertek esetén adja magát a lehetőség, hogy a terepviszonyoknak megfelelően alacsonyabb-magasabb kőfalakkal körülvett, teraszos ágyásokat alakítsunk ki.

A korábban állatok itatására használt vályúk sem maradnak kihasználatlanul. Növényfuttató lécráccsal kombinálva meglepően dekoratívak.

Igazán kreatív megoldás a szinteltolásos magaságyások együttese, amelyek között kavicsos ösvényen közlekedhetünk.

A hangulatos lugassal kombinált magaságyás-sor megkönnyíti a termés betakarítását, nem beszélve arról, mennyire kellemes alatta időzni. A lugast befuttathatjuk uborkával, babbal, de akár sarkantyúkával is.

Íme a bizonyíték, hogy kis alapterületű, keskeny telken is alakíthatunk ki magaságyást, amellyel máris sokkal tagoltabbá, rendezettebbé, barátságosabbá válik a kert. Említést érdemel az ülőhelyként funkcionáló széles párkány is.

Az építkezésből megmaradt zsalukövek jobb helyre nem is kerülhettek volna. Szépen fejlődik a belőlük kirakott, kör alakú magaságyásban a saláta, a retek, a büdöske és a paprikavírág.

A piramisszerű, többszintes magaságyás színpompás virágokkal sűrűn beültetve mutat a legszebben. De azoknak is jól jöhet, akik saját termesztésű szamócát szeretnének szüretelni.

Leselejtezett garázsajtók új szerepben: a kukorica és a cukkini hálásak a lehetőségért!

Ilyen, amikor dombvidéken a magaságyás egyben erős támfalként szolgál:

Tejes rekeszek tucatjaiból áll a rendhagyó magaságyás-együttes. Tagadhatatlan előnye, hogy könnyen elkészíthető, ráadásul a kívánt alakzatban rakhatjuk le a rekeszeket. Adott esetben az egészet percek alatt közelebb költöztethetjük a házhoz vagy a kerítéshez.

Fotó: thespruce.com