Látványos díszek papírból.

Amikor először megpillantjuk Hiroki Saito megdöbbentő alkotásait, kissé zavarba jövünk: nem tudjuk eldönteni, vajon fényképet vagy festményt látunk. A helyes válasz azonban az, hogy egyiket sem.

A művész a kirigami (vagyis vágott kép) hagyományos japán művészet aprólékos technikájával varázsolja elénk a bámulatos alkotásokat. A technika lényege, hogy éles szike segítségével vágások kerülnek papírra, melyek végül kiadnak egy mintát. Az eredmény eléréséhez nem használnak ollót és ragasztót sem, sőt, eredetileg a mintát sem rajzolják elő. (A technika nem azonos az origamival, a papírhajtogatás művészetével.)

Saito saját ötletei alapján meglehetősen alapos, kidolgozott és részletes mintákat alkot, melyek sokakat ólomüveg ablakok stílusára emlékeztetnek.

A művész munkájához vesz egy nagyobb ív fekete papírt, amelybe gondos aprólékossággal mintákat vág.

A feltűnő kontraszt, a kompozíciók rendkívül részletes kidolgozottsága teszi Saito műveit annyira figyelemfelkeltővé és lenyűgözővé. Mindemellett ezek az összetett alkotások szokatlanul nagy formátumban, gyakran A4-es vagy A3-as méretben készülnek, ami egyben nagyon sok beléjük fektetett időt is jelent. Egy-egy alkotás akár több hónapig is készülhet.

Forrás: mymodernmet.com

Kapcsolódó cikkünk: Lyukacsos sötétítő varázsolja elénk a csillagos eget!