A kertben töltött minden perc értékes.

Skandinávia legészakibb részein a vegetációs időszak mindössze 60 napból áll. Az év hátralévő része alapvetően a télre való felkészülés, illetve az abból való kilábalás jegyében telik. Ennyit épp elég tudnunk ahhoz, hogy megértsük, mi ösztönzi annyira a helybelieket arra, hogy minden lehetséges pillanatot a szabadban, a természet lágy ölén töltsenek. Egy piknikasztal, kerti kád vagy stílusos árnyékszék mind-mind hozzáadhat valamennyit a nyári hónapok varázsához.

A skandinávok számára a kertészeti szezon nem magától értetődő dolog. Nem aggodalmaskodnak miatta túl sokat, nem próbálják a természetet valamilyen mesterséges, ember alkotta szimmetriára rávenni. Éppen ezért nem ritkák az olyan kertek, amelyek magukat újravető vadvirágokkal vannak tele. Ezzel szemben sokkal kevesebb a nagy műgonddal ápolt gyep vagy az aprólékos precizitással megmetszett díszcserje.

Azok számára következik 9 hasznos tipp, akik arra kíváncsiak, hogyan lehet hasonlóan fesztelen, oldott, harmonikus kapcsolatot kialakítanunk és fenntartanunk a kertünkkel:

1. Töltsünk minél több időt a szabadban

Amennyire csak lehetséges, alakítsuk ki a konyha, nappali, zuhanyzó kültéri, nyári megfelelőjét. Ezeknek a természetközeli élettereknek nem kell túlbonyolítottnak, költségesnek lenniük. A szabadtéri konyha például állhat mindössze pár polcból az előtető alatt vagy a teraszon, ahol tányérokat és poharat tárolhatunk, valamint egy étkezőasztalból, néhány székből és egy grillezőből.

Fotó: gardenista.com

2. Tűzzük ki célul az újrahasznosítást, újrafelhasználást

Használjunk természetes és/vagy újrahasznosított anyagokat. A maradék faanyagokkal, régi padokkal, virágtartóvá alakított fémdobozokkal, tartályokkal egyrészt spórolunk, másrészt kíméljük a környezetünket.

Fotó: gardenista.com

3. Bízzunk a természet színpalettájában

Használjuk a természetben megtalálható színeket. A szürke, barna, fehér vagy zöld háttér nagyszerűen kiegészíti a környező tájat alkotó növényeket: fákat, bokrokat, virágokat.

4. A kevesebb sokszor több

Tegyük magunkévá a minimalista megközelítést és törekedjünk arra, hogy a kerti utak, ösvények, a kerítés, illetve egyéb térhatároló elemek minél jobban beleolvadjanak a természetes környezetbe.

Fotó: gardenista.com

5. Egy kis természetes vadság

Ne próbáljuk meg megszelídíteni a kertünket. Elvirágzás után nem feltétlenül kell az összes virágfejet eltávolítunk: hagyjuk a magokat beérni. Ha pedig ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy erősen visszametsszünk egy-egy bokrot, helyette rendezzünk családi pikniket; ez egészen biztosan megoldja a problémát.

6. Sodródjunk az árral

Tanuljunk a növényeinktől. Figyeljük meg, melyek azok, amelyek jól érzik magukat a kertünkben: szépen, gond nélkül gyarapodnak, fejlődnek a meglévő fény- és talajviszonyok között, a természetes csapadékmennyiség mellett. Ezeket részesítsük előnyben ahelyett, hogy azzal telne minden szabadidőnk, hogy kényes, válogatós, gyönge növények túléléséért küzdenénk.

7. Építsünk kerti árnyékszéket

Elsőre meghökkentő lehet, de a wc-ként funkcionáló helyes kis kerti bódék hagyományosnak számítanak Svédország vidéki területein. Ezeket a régi időkre emlékeztető, kis alapterületű árnyékszékeket sokszor fahulladékból építik. Egy biztos: ha ide betérünk, közelebb már nem nagyon érezhetjük magunkat az anyatermészethez.

Fotó: gardenista.com

8. Igazodjunk a természetes fényviszonyokhoz

Használjuk ki a természetes fény adta lehetőségeket. Skandináviában a nagy változékonyságot mutató északi fény (sarki fény) a hétköznapok természetes velejárója. Figyeljünk meg, hogy a saját kertünkben hogyan változnak napszakonként a fényviszonyok. Milyen tereptárgyak – melléképületek, tetőidomok, magas fák, kerítés – vetnek árnyékot az egyes részeire és tartják sötétben azokat rövidebb-hosszabb ideig? Mennyire eltérően éri a napfény a kertünket tavasszal, nyáron és ősszel? Ezekhez az eltérő és folyamatosan változó fényviszonyokhoz alkalmazkodva ültessük be eltérő fényigényű növényekkel a kertünket.

Fotó: gardenista.com

9. Kertészkedjünk bátran télen is

A téli hónapokban se hagyjunk fel a kertészkedéssel. Jelöljünk ki egy beltéri helyiséget és egy ültetőasztalt, ahol akkor is kellemes növényekkel foglalkoznunk, amikor odakinn barátságtalan az időjárás. A fehérre meszelt falak, nyitott polcok, szerszámtartó kampók, néhány zacskó virágföld és terrakotta cserepek gondoskodni fognak arról, hogy ne unjuk el magunkat a következő tavaszig.

Fotó: gardenista.com