Újrahasznosítás.

Berezvai Ágnes készen kapható lámpások helyett saját maga készített jópárat, melyekhez csupa olyan tulajdonképpen hulladékot használt, melyek a legtöbb háztartásban fellelhetők. Így nem csak spórolt, de az anyagok újrahasznosításával a környezetnek is jót tett. Az alábbiakban Ágnestől ismerhetjük meg a mutatós lámpások készítésének főbb lépéseit.

Régóta tetszettek a kandeláberek, lámpások a különböző dekorációkban, amiket az interneten láttam. Kerestem őket boltokban, webáruházakban, de vagy nem olyanok voltak, mint amit szerettem volna vagy pedig az áruk volt túl magas, így eldöntöttem, hogy elkészítem a sajátom.

Körülnéztem itthon, hogy miből is tudnám elkészíteni. Volt éppen kiürült pudingos kehely, lefogyott alufóliatekercs, ásványvizes üveg, joghurtos doboz. Így megpróbáltam ezekből összeállítani minél alacsonyabb költséggel. Ezek a dolgok amúgy a szelektív hulladékba kerültek volna.

Érdemes a meglévő alapanyagainkat először ragasztás nélkül összeállítani, hogy lássuk, hogyan mutatnak majd, passzolnak-e a méreteik egymáshoz. Csak ezután rögzítsük őket.

Amikor a burát díszítjük, a forró ragasztót a díszítő elemre nyomjuk, mert az ásványvizes üveget összerántja, deformálja.

A felhasznált alapanyagok sokfélék lehetnek a pudingos kehelytől a mosószeres flakon kupakján át, akár golyósdeo kupakja is, bármilyen vizes vagy üdítős flakon, alu- vagy frissentartó fólia kartontekercse, bármi, aminek jópofa formája van és előfordul egy háztartásban.

A díszítéshez használt anyagoknál is csak a képzelet szab határt. Használható dekorgumi, gyöngy, szaténszalag vagy bármi más. Lehet decoupage technikával is dekorálni.

Nekem volt, hogy két hétig is eltartott egy darab elkészítése időhiány miatt, vagy mert épp nem volt valamelyik alapanyag, de normál esetben, ha a festék száradási idejét nem számoljuk és megvan minden hozzávaló, akkor néhány óra alatt elkészíthető.