Hogy ne a madarak szüreteljék le a termést helyettünk!

A madarak nemcsak a gazdáknak, de az egyszeri kiskerttulajdonosnak is rengeteg kárt okoznak. Rémes végignézi, ahogyan a seregélyek lelegelik a cseresznyefánkat. A madárkár elleni védekezésben a legfontosabb szabály, hogy nem a kárt okozó madárfajok kiirtása, hanem a távoltartásuk a cél, hiszen van köztük számos védett példány is!

A legtöbb madárkár a vetés után keletkezik, amikor az elvetett magokat kiszedegetik a földből. Gyümölcsfákon a virágrügyeket is elpusztítják, majd a termést legelik. És ez még nem minden! Kertes negyedekben előfordulhat, hogy a szarkák lecsipkedik a trambulinok habszivacs borítását – ezzel ugyan a termésben nem okoznak kárt, de teleszemetelik a kertet és rongálnak.

A szőlőterületeket, gyümölcsösöket nyár közepétől a szüret időszakáig a seregély dézsmálja. Állandó, védett madarunk, általában csapatokban, seregben támad, és a látszat ellenére több a haszna, mint a kára. Ezek az öklömnyi madarak rendkívül intelligensek, megtanultak az ember mellett élni. Főleg azokon a területeken nagy a seregélyveszély, ahol a közelben nádasok vannak, ez ugyanis a hálóhelyük.

1. Ember formájú madárijesztők

A hagyományos madárijesztők, szalmabábok különböző, ember formájú figurák, amelyek azt próbálják imitálni, hogy a gazda ott van, és elhessegeti a kertjébe betolakodókat. Megtörténhet, hogy a madarak hamar megszokják, és előszeretettel pihennek meg rajtuk.

2. Felfújható szélemberek, szélcsövek

A madárijesztők új generációjának tekinthetők azok a szerkezetek, amelyeket mostanában sikerrel alkalmaznak. Több helyen is láthatók ilyenek, reklám célokra használják egyes üzletek előtt. Egy vékony, rugalmas műanyag fóliából készült csőről van szó, rajta kétoldalt két kar is található, amelybe alulról egy kompresszor szakaszosan levegőt fúj be, amitől az egész folyamatosan mozog, bólogat. Az ültetvényeken használatos táncoló szélemberek gyümölcsfa méretűek, feltűnő színűek, és ijesztő arckifejezést is festenek rájuk.

flickr.com/photos/angusf

3. Madárriasztó szalag

Kapható madárriasztó szalag, ami fényesen csillog, szél hatására kiszámíthatatlanul mozog. Sőt, gyors pergés közben zörög, sustorog, tehát hanghatással is zavarja az állatot.

amazon.com / Bird Deterrent Reflective Scare Tape

4. Ragadozó madár formájú figura

A ragadozó madarat (sas, sólyom, varjú, bagoly, nagy fülesbagoly) formázó makettek általában műanyagból készülnek. Az eszköz üreges, ezért – az álló figurát – kitölthetjük homokkal, vagy pedig fellógatjuk, ekkor a szél hatására a lebegő-vadászó állathoz fog hasonlítani. Időnként váltsunk a helyhez kötött és a lebegő forma között, továbbá legalább kétféle fajú műanyag ragadozót állítsunk szolgálatba.

5. Predátorszem

A felfüggesztett, mozgó madárriasztó léggömb a ragadozó szemét utánozza. Az egyszerűbb, kisebb változat csak a szemet jeleníti meg a gömbön. A holografikus, mozgó hatású ábrával ellátott, nagyobb eszközön megjelenik a támadásba lendülő ragadozó sematizált karma és csőre is. Szőlőben, gyümölcsösben a nagyobb gömb akár 2000 nm területet is képes megvédeni.

aspectek.com

6. Egyéb kreatív megoldások

A fák koronaszintje fölött kifeszített huzalokra színes, fényes szalagokat, hangot adó fémlapokat, tükröket is aggathatunk, amiket a szél folyamatosan mozgat. Használt CD-kből, DVD-kből is sokan készítenek madárijesztőt, cérnával felaggatva azokat az ágakra. Ahogy a nap rásüt a CD fényes felületére, elriasztja a repülő vendégeket.

flickr.com/photos/29271559@N02