Ha eddig azt gondoltad, ilyesmibe csak gyakorlott bútorasztalosoknak érdemes belevágni…

Udvardy Krisztina az interneten, az egyik facebook csoportban mutatta be gyönyörű alkotását, egy frissen, vintage stílusban felújított kredencet. Ő mesél most arról, mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy ez a munka megvalósuljon.

Mindig nagyon szerettem csinosítgatni az otthonomat. Először pici dolgokkal kezdtem, mint például egy ajtó vagy egy asztali dísz. Ezután jöttek szép sorban képek, karácsonyi díszek, majd ajándékok. Mindent magamtól tanultam meg vagy éppen tapasztaltam ki. Amit nem ismertem, arra rákerestem neten és utána olvastam. Először nem mertem színeket használni, de kipróbáltam és innen már nincs visszaút. Jött az antikolás, dekupázs, repesztés stb. Beleszerettem a vintage és shabby világába. Teljesen magával ragadott. Ez a hobbim, itt tudok kiteljesedni.

Ezután már készítettem ajándékba és megrendelésekre is. Az esküvői dekoráció is a kedvenceim közé tartozik. A régi használati tárgyakat is nagyon szeretem felújítgatni. Legyen az egy tejeskanna vagy szódásüveg vagy képkeret.

Mivel már kinőttem az otthonomat, elkezdtem a hétvégi házikónkat csinosítgatni. Évekig csak a megunt dolgainkkal volt berendezve, aztán gondoltam egyet, elterveztem, majd apródonként nekiálltam. Hol egy régi padot, hol biciklit, vagy éppen falikutat pofoztam ki. A bútorfelújítás nálam egy kis hokedlivel kezdődött, amit kisfiam összefirkált, azután jött pár szék. Nagyobb dolgokba eddig a pillanatig nem fogtam bele. Nagy kihívás volt, de tudtam meg kell valósítanom.

Egy egyszerű konyhaszekrény állt a helyén, szinte csak ömlesztve tudtam pakolni bele. Ebben a kredencben annyi tárolóhely van, hogy minden, sőt kétszer annyi dolog fért bele.

Ez a szekrény nagyon jó állapotú volt, így tulajdonképpen egyszerű volt a helyzetem. Miután leszereltük a bútorgombokat, az ajtók következtek volna. De mivel ez egy régi kredenc, a csavarokat nehéz volt eltávolítani, így én megpróbáltam ajtókkal együtt festeni. Ez kicsit nehezített a dolgon.

Publicată de Cream Design pe 31 Mai 2018

Az üveget is cserélni szerettem volna, de szintén más megoldást kellett keresni. Így a csiszolásnál is vigyázni kellett. Mivel a minta belül volt, így kívül simán tudtam festeni. Fehér alapozó után esőfelhő színű glossy akril festéket használtam rá. A virágokat dekupázsragasztóval tettem fel. A minta alatt pici matt fehér akrilt használtam, hogy jobban tapadjon a szalvétaminta.

A szekrényen a kisebb sérüléseket fakittel kikentem.

Cellcolor aqua fehér festéket használtam, hengerrel festettem, ez a szín alapként szolgált. Ezt a festéket jól tudom visszacsiszolni, hamar szárad, takar és jó ráfesteni. Az alapozás után picit megcsiszoltam csiszológéppel. De erre egy csiszolópapír is tökéletesen megfelel.

Majd a fiókokra és az ajtókra szintén esőfelhő színt vittem. Pentart Glossy akril. Ez a festék ad egy vízálló réteget is. Száradás után stencillel vittem fel a mintát, szivacsecset segítségével. Ezután még a széleket visszacsiszoltam, majd Umbra antikolópasztával kentem. A pult, mivel szürkés volt eredetileg, arra több rétegben vittem fel a fehéret.

Legutolsó fázisként a bútorgombokat szereltük fel. A gombokat két nappal előtte készítettem, hogy biztosan megszáradjon a lakk rajtuk.

A szekrény kb. 5 órás munka volt. A belsejét én nem festettem, mivel elég tiszta állapotú. Az még kb. egy óra minimum lett volna.

Amire tehát szükség volt:

  • Cellcolor aqua festék
  • Pentart esőfelhő glossy festék
  • Dekupázsragasztó
  • Szalvétaminta
  • Matt fehér festék
  • Ecsetek, sima szivacs és henger
  • Umbra antikolópaszta
  • Csiszológép vagy papír
  • Stencil a mintához

A Cellcolor festék fél liter kb. 2 000 Ft, a fa gombok 3 500 Ft plusz kis festék, dekupázsragasztó, antikoló stb. összesen 4 000 Ft. Kb. 10 000 Ft volt a felújítás.

Köszönjük a részletes leírást, reméljük, hogy sokan kedvet és bátorságot kaptak ahhoz, hogy hasonlóba fogjanak. Krisztina további, szintén gyönyörű munkái megcsodálhatók, követhetők facebook oldalán.