A grincsfa nyusziként kel életre.

Húsvét közeledtével sokan szeretnénk az ünnep hangulatát dekorációval fokozni otthonunkban. Az üzletek polcai mostanra talán mondhatjuk, ebben az időszakban szinte roskadoznak a színes tojásoktól, különféle nyulaktól és virágoktól. Azonban ha mi valami egyedibbet, természeteset és nem mellesleg saját készítésűt szeretnénk, érdemes vetni egy pillantást Varga P. Melinda alkotására, mely egy zanótból készült nyúl. Egyszerre vidám, természetes és mutatós. Az alábbiakban ő maga meséli el, honnan jött az ötlet és hogyan valósította meg:

Karácsony idején sok grincsfát készítettem és hagytam magamnak is egy nagyobb adag zanótot. Szerettem volna egyet én is az ajtó elé, de munka mellett nem sok szabadidőm maradt. Sajnáltam kidobni, így egy vödörbe beleállítottam őket és a melléképületben megvárták a tavaszt. Gondoltam húsvét idején még hasznukat vehetem.  🙂
Már karácsonykor is szerettem volna a saját grincset kicsit másként megcsinálni. Manóformát terveztem, nagy szakállal és mosolygós szemekkel. Mivel elmaradt, így adott volt a nyuszi forma.

Amire szükség volt:

  • zanótra
  • cserépre
  • virágföldre
  • kötözőre
  • tujaágakra
  • papírra a szemekhez és a fogakhoz, szemgolyóra (műanyag szemekre, Pepcoban vettem több méretet)
  • díszítőanyagra, amik itthon voltak: tojásokra, virágokra.
  • selyemszalagra, drótra

Mivel a zanót hosszabb volt, így nem tehettem vizes oázisba, kerestem hát egy nagyobb virágcserepet,  virágfölddel töltöttem meg és abba szurkáltam bele.

Nagyobb pocakot hagytam neki, és a grincshez hasonlóan kötöződróttal elkezdtem rögzíteni, formázni. Az arcnak ismét egy nagyobb részt hagytam lazábbra, majd a fülek tövénél ketté választva a zanótot, erősebben rögzítettem és a két fület külön-külön, de mégis egy dróttal végigvezetve visszahajlítottam és a fejhez rögzítettem. Egyenként persze, de a drótot nem vágtam el. Fel majd le vezettem. A végén eldolgoztam.

A cserép szélét tujaágakkal kitöltöttem. Kartonpapírból megformáztam a fogakat és a szemet, a műanyag szemgolyókat ragasztópisztollyal felragasztottam és ugyancsak ezzel a technikával rögzítettem a helyére.

A tuja közé a cserépbe szúrtam be a virágszálakat és pár darab tojást vastagabb drótra tűzve szintén a földbe állítottam. Utána már csak a díszítés maradt, ízlés szerint ragasztópisztollyal rögzítettem mindent. Elöl kicsit dúsabban, hátul visszafogottan.

Mivel a kerti pavilon alatt lelt otthonra a nyuszi az asztal közepén, ezért tartottam szükségesnek, hogy minden oldalról díszítő értékkel bírjon.

A fülek formázása és a  rögzítése volt számomra nehezebb, ott kicsit több figyelemre és segítségre volt szükség, hiszen a növény picit megszáradt, nehezebben hajlott és féltem, nehogy eltörjön.

Összességében talán 2-3 órát vett igénybe az elkészítése. (Munka mellet ez persze 2 nap alatt valósult meg. Egyik nap elkészült az alap, másnap a díszítés.)

Költség terén mindent számolva 3000-3500 Ft.

Köszönjük Melindának, hogy bemutatta nekünk “grincsnyusziját”! Biztosak vagyunk benne, hogy elnyeri sokak tetszését és többen készítenek is majd hasonlót.