Az előkertben, ablakpárkányon, balkonon, de akár a lakásban is szépen mutat.

A Kelet-Ázsiából származó krizantém tipikusan az ősz színpompája. Tradicionális őszi kultúrnövény, mely számtalan színben és formában bontogatja virágát a nyár és ősz közötti átmeneti időszakban.

Elképesztő változatossággal hódít: találunk labdányi virágfejeket, melegszínű tarka bokros növényeket, teltvirágú szépségeket, klasszikus formájúakat is.

Mára csak az őszi krizantémnak több mint 5000 változata ismert. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas magas, valamint cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat.

Virágzat szerint létezik egyszerű, anemone és telt forma, ezeken belül pedig pompon, gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, margaréta típusú, illetve számos egyéb.

Érzékenyebb a különleges tűszirmú, pókvirágú krizantém. Ezeknek a virágait gyakran csomagolják laza hálóba, hogy szállítás során a sziromlevelek ne sérüljenek.

Egyre inkább közkedvelt a cserepes krizantém. Könnyen szállítható, tartós, öntözésen kívül nem igényel ápolást. Érzékenyebb a hideggel és a fényviszonyok változásaival szemben, viszont az év során gyakorlatilag bármikor találhatunk belőlük a virágboltok, kertészeti áruházak polcain, hogy aztán több héten át díszítsék az otthonunkat.

A kertészetekben az egészséges, jól fejlett növényeknél a rügyek sűrűn állnak, tömött virágbúrát alkotnak. Vásárlásnál azokat a növényeket részesítsük előnyben, amelyek lehetőleg csukott rügyekkel rendelkeznek, akkor akár 40 napig is élvezhetjük a virágzásukat.

A télálló krizantémfajtákat gyakran emlegetik évelő vagy háromszínű krizantém néven a kertészetekben. Ezek a bokrosodó növények éveken keresztül díszítik a virágágyásokat, minden tavasszal újra és újra kihajtanak. Általában október környékén bontják a szirmaikat és egészen novemberig virágoznak.