Ha elrejtőznél a kíváncsi tekintetek elől.

Ha van egy teraszod – amely lehetőséget ad számodra, hogy egyszerre kint és otthon is legyél – könnyen meglehet, hogy attól még hogy kint vagy, szeretnél ‘láthatatlan’ maradni mások számára. Ilyenkor az egyik dolog, ami ezt lehetővé teszi, a korlát. Pontosabban a korlát átláthatatlansága a külső szemlélő számára.

Egy már meglévő korlát cseréje nagy munka és sokszor nem is olcsó beruházás. Arról nem is beszélve, ha később mégis változtatni szeretnél rajta, csak szintén nagyobb áldozatok árán teheted meg. Szerencsére ma már számos úgynevezett teraszkorlát takaró alkalmatosság áll rendelkezésre, melyek közül igényeinknek (és anyagi lehetőségeinknek) megfelelően válogathatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek ezek, hiszen az utóbbi időben sokat változott, bővült ezen a téren is a kínálat.

Nád

Fotó: engineeryourspace.com/pinterest

Ponyva és egyéb szövetek

Fotó: www.iascl.net

Háló

Fotó: digitalbau.hu
Fotó: digitalbau.hu

Fa, deszka

Fotó: asociacionjuvenilelcueto.info
Fotó: asociacionjuvenilelcueto.info

Műnád

Fotó: digitalbau.hu

Műsövény

Fotó: hazravalo.hu

Pvc szalag

Fotó: hazravalo.hu

Alumínium

Természetesen, aki nem készen kapható megoldást szeretne választani, szintén sokféleképp orvosolhatja a fenti problémát. Többek között befuttathatja növényekkel (egynyáriakkal vagy évelőkkel) a korlátot – figyelembe véve a hely adottságait, azaz hogy mely növények számára lehet kedvező élőhely.

A megfelelően felszerelt teraszkorlát takarónak amellett, hogy véd a kíváncsiskodó szemektől, további előnyei is vannak. A szeles, huzatos balkon segítségével szélcsendesebbé válhat, de ugyanígy amely túl sok napot kap, nagyon hamar felmelegszik, kissé árnyékosabb és hűvösebb lesz. A fényviszonyokkal másképp is van lehetőségünk játszani, hiszen például egy világos tónusú korláttakaró képes valamennyit világosítani egy sötétebb erkélyen.