Magad is elkészítheted.

Az újrahasznosítás jegyében akár modern karácsonyfa is készülhet.

Hogy hogyan, arról a Hollandiában élő Zórity Krisztina mesél:

Az ötlet, hogy kartonból csináljak karácsonyfát két okból jött. A gyerekeim megkértek, hogy az idén “ne öljek meg” egyetlen fenyőt se a karácsony miatt, mert az erdőben élve örökké szépek maradnak, mi meg csak kidobnánk. Ez az iskola hatása, mert itt Hollandiában nagyon fontos az állatok és növények védelme és a természet megőrzése. A másik oka anyagi volt. A műfenyők itt roppant drágák és nagyon nagyok. Ráadásul nem rajongok a műanyag dolgokért.

Az, hogy a plafonra kellene rögzíteni, viccnek indult a három macskánk miatt. De aztán elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha mégis megpróbálnám. A fiam nagy horgász, ő mondta, hogy a damil elég erős ehhez és mivel színtelen, nem is látszódna.

A papír könnyű és festhető, egyszerű dolgozni vele… Szóval szereztem egy nagyobb méretű dobozt, damil volt itthon, egy tubus akrilfestéket vettem és nekiláttam.

Amire érdemes odafigyelni az a doboz mérete: ha nem elég nagy, akkor duplán kell a karikákat megcsinálni – az én esetemben ez történt – mert különben kicsi és rövid lesz a fánk.

A lyukak méretére is oda kell figyelni, mert ha nagyok, akkor a karikák leszaladnak a damilról. Ragasztóval lehet fixálni, de az extra munka és időigényes. Én térképtűvel lyukasztottam ki a karikákat és ezeken fűzögettem át a damilokat.

8 szálat kell a plafonhoz rögzíteni (érdemes összekötni őket és egyszerre rögzíteni) és a szálak legyenek hosszabbak, mint a fa tervezett magassága. Ez sok időt vett igénybe, mert nem volt egyszerű és emiatt egy hét alatt készült el a fa.

A díszeket szintén damillal rögzítettem a korongokra (két lyukon átfűztem és fent összekötöttem). Amikor kész a díszítés, akkor vonalzóval egyforma távolságokra húztam a korongokat (kb. 20 cm-re, de függ a díszek méretétől és attól, hogy ki hogyan szeretné: tömöttebb vagy szellősebb hatás kedvelője-e.

Előfordulhat, hogy a díszek súlya miatt a korong lecsúszik. Ezt egyszerű befőttesgumival oldottam meg: a korong alatt rácsomóztam a damilra, ami szépen megtartja a helyén. Anyagi ráfordítás szinte semmi, ha minden van otthon. A festék ára és a damilé, ha épp nincs a házban.

Ami a világítást illeti: én LED-égős füzért tekertem rá a kisebb súly miatt. A rendes karácsonyfaégők itt dupla sorosak és elég nehezek, ráadásul vastag a zsinórjuk, ami nagyon látszana. Mindent összevetve kellet hozzá:

– egy nagyobb méretű karton doboz
– egy tubus akrilfesték
– egy tekercs horgászzsinór (ami ha kicsit vastagabb, akkor sokkal könnyebb dolgozni vele)
– szükség esetén néhány befőttesgumi
– egy kampó a plafonba

a díszítéshez karácsonyfadíszek, égő és akár egy kis csillámpor (a korongok felső oldalát rögtön festés után be lehet vele szórni és csillogó felületet kapunk)

Köszönjük Krisztinának, hogy beavatott bennünket a részletekbe!