A kis területű magánkertek egyre népszerűbbek, hiszen lehetőséget nyújtanak az egészséges életmód és a környezettudatos szemlélet megvalósítására. Az ilyen kertekben a magaságyások válnak egyre gyakoribbá, amelyekben konyhakerti növények, fűszernövények és virágok is termeszthetők.

A magaságyások olyan ágyások, amelyeket a talaj fölé emelünk 50-90 centiméter magasságban. Az ágyás váza általában valamilyen fakeretből készül, de egyre gyakrabban találkozunk acél, műanyag, műrattan és favázakkal is. Az ágyásokba jó minőségű talajt, komposztot és trágyát érdemes tenni. Mivel a termőfelület korlátozott, érdemes olyan növényeket választani, amelyek kis helyet igényelnek és gyorsan növekednek.

A magaságyásban való termesztés számos előnyös tulajdonságát kiemelhetjük. Az ilyen ágyások rétegzett földje gyorsabban melegszik fel, mint a sík talajok, így a vetési szezon korábban kezdődhet és a palánták előnevelése is korábban megkezdhető. Ez lehetővé teszi, hogy tavasszal olyan növényeket termesszünk, mint a sárgarépa, káposzta, karalábé és cékla. A magaságyásokban található rétegzett, komposztos talaj nagyobb tápanyagtartalommal rendelkezik, mint a hagyományos talajtakaró.

A magaságyásban történő növénytermesztés kényelmi szempontból jelentős előnyt kínál a hagyományos kerti munkához képest, hiszen nem kell hajlonganunk, és az öntözéssel is kevesebb időt kell töltenünk, mivel a magaságyások általában jobb vízmegtartó képességgel rendelkeznek. A víztakarékos megoldások alkalmazása szintén előnyös lehet a magaságyásokban történő növénytermesztés során. Például, érdemes lehet esővízgyűjtő tartályba befektetni, amely környezettudatos és költséghatékony megoldás az öntözéshez.

Ha magaságyásban termeszted a növényeidet, akkor tudnod kell, hogy az ágyásban lévő talaj nedvességtartalma kulcsfontosságú a növények növekedéséhez és fejlődéséhez. Az optimális nedvességtartalomhoz a talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de soha ne legyen sáros. Az ágy talajának megfelelő nedvességtartalma nem csak a növények számára fontos, hanem a talajban található szerves anyagok lebontásához is szükséges. A komposztban és a talajban található szerves anyagok lebontása során kismértékű hő keletkezik, ami elősegíti a növények csírázását és növekedését. Ne feledjük, a túlzott vízmennyiség és a ritka öntözés egyaránt káros hatással lehet a talajra és a növényekre! A nagy mennyiségű víz az ágy talaját túlzottan tömörítheti, illetve akadályozhatja az oxigén bejutását a talajba. A gyakori, de kisebb mennyiségű öntözéssel megfelelő körülményeket teremthetünk a növények számára, illetve segíthetünk megőrizni a talaj optimális állapotát.

Adódik a kérdés, mekkora ágyást válasszunk. A magaságyások szélessége nagyban függ a rendelkezésre álló szabad területtől, azonban általánosságban elmondható, hogy a kereskedelmi kínálatban található kész megoldások általában 70-150 cm szélesek. Ezek az ágyak könnyen elhelyezhetők, áthelyezhetők és jól mutatnak a kertünkben, az udvarunkon, vagy akár egy társasház közösségi kertjében is.

Ha nem szeretnénk hajlongani, akkor legalább 80 cm magasságú magaságyat érdemes választani. Ez a magasság lehetővé teszi a kényelmes munkavégzést, illetve csökkenti a hát- és gerincproblémák kialakulásának kockázatát. Az ágy mélysége szintén fontos tényező a megfelelő növekedési körülmények biztosításához. Általában a megfelelő mélység 30-60 cm között van. Ha az ágy mélysége kevesebb, mint 30 cm, akkor nem lesz elegendő talajmélység a növények gyökerei számára, ami korlátozza a növekedésüket.