Ismét egy olyan történet, amely sokak számára erőt adhat.

A lakásvásárlás sokak számára akkora feladat és annyi rizikóval jár, hogy inkább bele sem vágnak. Ezzel szemben azonban néhányan kifejezetten olyan ingatlant keresnek, melyben gyakorlatilag az egész belső tér erősen felújításra szorul. Így volt ezzel Őri-Simó Orsolya is, aki egy olyan panellakásban látott fantáziát, amelybe többen talán be sem mennének, nemhogy otthonukként képzeljék el. Orsolya viszont egyetlen mesterember segítségével mindösszesen két hónap alatt látványos változást ért el, igazi, modern lakást varázsolt a régi helyére.

Új gyermek születése miatt vált szükségessé nagyobb lakás vásárlása, és mivel elég konkrét elképzeléseim voltak arról, hogy milyen kialakítást szeretnék, nem bántam, ha felújítandó lakást sikerül venni, mert úgyis mindent az elképzeléseimnek megfelelően szerettem volna kialakítani.

A lakás 60 m2 alapterületű, 2,5 szobás.

A panelház 1976-ban épült, a lakás nagy előnye volt, hogy a nyílászárók újra lettek cserélve 2-3 évvel ezelőtt. Minden más borzasztó állapotban volt, az előszobában a gyári gardróbszekrény volt, az ajtók szintén eredetiek voltak, a szobákban padlószőnyeg volt, az előszobában egymásra rétegzett linóleum, a konyhában járólap. Legalább 20 éve nem történt felújítás. A falakon rossz állapotú régi tapéta volt. Összességében véve nagyon le volt lakva. A radiátorok cseréje sem történt meg, leszámítva a nagyszobát.

A nagyszobán 2 szárnyú gyári üveges ajtó volt, a hallon szintén, a konyhán szintén. Ezeket mind megszüntettük. Egyedül a hallon lévő ajtó helyére került harmonikaajtó, a konyha és a nagyszoba egybe van nyitva a többi térrel.

A felújítás úgy zajlott, hogy közben mi már ott laktunk. A fürdőszoba és a konyha csempéje le lett verve, a linóleum fel lett szedve, a tapéta le lett kaparva. A régi gardrób ki lett szedve.

Ezután be lett vásárolva glettanyag, festék, laminált parketta, amivel a vizes helyiségeket leszámítva az egész lakás egybe lett parkettázva. A laminált parketta alá ez a zöld szivacs, nem tudom talán aljzatkiegyenlítő a neve.

Kellett továbbá szegélyléc, csempe a fürdőbe, csempe a konyhába, járólap a fürdőbe és a konyhába.

A falakat kétszer kellett glettelni, majd festeni. A nagyszobában fehérek lettek a falak, a főfalra fehér téglatapéta került. Az elképzelés fehér-szürke dominancia volt, feldobva egy kis kékkel, ami visszaköszön a szőnyegen, díszpárnákon és egy-két dísztárgyon.

Az előszobába új gardróbszekrényt csináltattunk asztalossal, elhúzható ajtókkal, a falak itt szintén fehérek.

 

A hallban dolgozószoba került kialakításra. Itt a falszín a Dulux időtlen szépiája, akárcsak a konyhában és a nagyobbik kisszobában. A legkisebb szoba Dulux gangeszi kavics, az ott lakó gyerek kívánságára.

A konyhabútor készen lett véve, a konyhaasztal szintén.

A fürdőszobában az épített kabin helyett egy sima kabint vettünk és helyeztünk be.

Ezek után a bebútorozás következett, mely a nagyszoba, a dolgozószoba és az egyik gyerekszoba esetében teljesen új bútorokat jelent.

Az összköltség bútorokkal együtt 2,5 millió Ft körül van. A nehézséget a panellakás sajátos jellege okozta, sokszor a csövek helyzete, a vezetékelvezetés okozott problémát.

Ami még érdekes, az a nagyszobai világítás. Kétoldali bordűrökbe rejtett led szalag adja a fényt.

Nagy fejtörést okozott a négy megmaradt beltéri ajtó kérdése, ajtócsere a jövőben tervezve van, addig készen vásárolt ajtóborító farostlemezekkel és új kilincsekkel lett megoldva a szépítésük.

A felújítás két hónapig tartott, egy mesterember dolgozott rajta, illetve néhány apróságot én magam csináltam.

Még nem mondanám, hogy a lakás minden részlete készen van, az előszobai falra térkő van tervezve, a dolgozószoba is fel lesz dobva valamilyen módon.

Köszönjük, hogy bemutathattuk a hatalmas változást és reméljük, hogy a történet nyomán sokan erőt és bátorságot kapnak ilyen nagyszabású átalakításokhoz.

Korábban írtunk róla:

Az előszoba időutazása: a hatvanas évekből a jelenbe
Így változott az elhanyagolt helyiség gyönyörű fürdővé
Így változik a fürdőszoba modernné és kellemessé