Gyurmázzunk!

Egyszerű módszerrel varázsolt szép kaspót kiürült konzervdobozból Zombori Xénia. De ugyanezzel a technikával régi kaspót is díszített. Az alábbiakban lépésről lépésre láthatjuk, hogyan.

Az ötlet váratlanul jött. Hobbiból süthető gyurmából kézzel formázott figurákkal díszített tárgyakat szoktam készíteni. Éppen ezek elkészítéséhez vásároltam alapanyagot, amikor megpillantottam a  mellette levő polcon a levegőn száradó gyurmát.

A csomagolásán található instrukciók elolvasása után úgy döntöttem, kipróbálom ezt is. Hazaérve az internetről, pontosabban a Pinterestről inspirálódtam, gyűjtöttem ötleteket, hogy hogyan is használhatnám fel. Számos felhasználási opciót találtam, melyek kivitelezésének csak a kézügyesség és a képzelet szab határt.

Nagyon sok növényem van, egy szép kaspó a benne lévő virággal pedig dísze lehet a lakásunknak, ezért esett a választásom ennek az  elkészítésére.

Az elkészítéshez szükség van:

  • levegőn száradó gyurmára,
  • egy ecsetre,
  • kis pohár vízre,
  • tetszőleges méretű konzervdobozra, de alapul szolgálhat műanyag virágcserép vagy megunt régi kerámia kaspó is.

Így készül:

A megtisztított és szárazra törölt konzerves dobozról távolítsuk el a papírt. Az én esetemben egy barackos dobozról van szó. Ezután a kibontott gyurmát gyúrjuk át. Majd sodorjunk, görgessünk belőle henger formát, ami valamivel legyen hosszabb a doboz magasságánál. Törekedjünk arra, hogy egyforma átmérőjű legyen minden hengerünk.

Mérjünk oda a doboz széléhez két hengert és vágjunk méretre. Arra figyeljünk, hogy a felső rész benyúljon a dobozba, így az éles peremet le tudjuk vele fedni, ezáltal el tudjuk kerülni azt, hogy a konzervdoboz megvágja a kezünket.

Most jön a formázás: két hengerből készítsük el az első sort, amelyet balról jobbra tekerünk. Ha ez megvan, rányomkodjuk óvatosan a doboz oldalára.

Ezután a második sort a két hengerből jobbról balra tekerjük és rögzítsük a másik mellé. Ennél a pontnál van szükség a vízre, illetve az ecsetre, mivel a víz segítségével fogjuk egymáshoz rögzíteni a már megformált gyurmát. Ezt a folyamatot felváltott tekeréssel folytassuk addig, még be nem fedjük az egész doboz felületét.

Fontos, hogy első alkalommal csak a doboz felét fedjük be és egy napon keresztül hagyjuk száradni, mivel egy lágy anyagról van szó, könnyen deformálódik mozgatás közben addig, ameddig meg nem szárad.

Másnap, ha már úgy ítéljük meg, hogy megszáradt a gyurma, fedjük be a doboz másik felét is és hagyjuk teljesen megszáradni. Száradás után a kaspó festhető, lakkozható is egyéni elképzelés alapján.

Fontos tipp, hogy a kibontott, de fel nem használt gyurmát légmentesen csomagoljuk be, hogy később is felhasználható legyen!

Az elkészítés ideje száradással együtt kb. 2 nap. Maga a konzervdoboz bevonása nem tart sokáig, a száradási idő vesz igénybe több időt.

Három régi kerámia kaspó bevonva

Ami a költségeket illeti, a gyurmát Németországban vásároltam. Egy csomag 500 g-os gyurma 1.49 €-ba került, ami átszámolva kb. 555 Ft. Egy 10 cm átmérőjű doboz elkészítéséhez szükség volt másfél csomagra. Konzervdoboz a főzés következtében a legtöbb háztartásban megtalálható, kidobás helyett a leírt módon díszét képezheti az otthonunknak. A teljes költséggel kapcsolatban pontos összeget írni nem tudok, gyurma márkájától is függ, illetve attól, ki milyen konzervet vásárol. Csak a gyurma áráról tudok nyilatkozni, ami 1110 Ft-ba került.