A vörös szőnyeg legendásnak mondható, olyan többletjelentéssel bír, amit azonnal mindenki ért. De miért ne büszkélkedhetne minden egyes otthon olyan szőnyegekkel, amik ha nem is vörösek, de legalább annyira népszerűek, mint a filmóriások lépteinek zaját elnyelő nagy testvér? Az alábbiakban mutatunk néhány talpak alá való ötletet, amik esztétikus, vonzó kiegészítőivé válhatnak bármely térnek.

Mi az a szőnyeg?

Bagatell, már-már nevetséges ez a kérdés, de mégis érdemes mindenekelőtt ezt megválaszolni. Merthogy a szőnyegek a legtöbbek szemében legfeljebb kellékek, amik jó, ha vannak persze, de amúgy simán élet nélkülük a stílusos élet. Viszont valójában belsőépítészeti megoldásokról beszélünk, amik nemcsak díszítik, ékesítik, hanem be is lakják a teret, élettel ruházzák fel a padlót, ezáltal a helyiségeket.

Három úton lehet elindulni, ha a tökéletes modell megtalálása a cél. Szín, kialakítás és stílus. Mindegyik lényeges, és egyik sem nélkülözhető, de hogy kinek melyik a hangsúlyosabb, az bizony már egyéni elbírálás kérdése. Vagyis, mint mindig, az egyéni ízlés hangja az elsődleges, azután következhetnek a divattanácsok és trendtippek. Nézzünk ezekből néhányat!

2023-ban a földes árnyalatok aratnak!

Minden évben akadnak olyan színek, amik viszik a prímet, kellőképpen felhívják magukra a figyelmet, és eltérnek mindentől, ami megszokott. Nem meglepő módon ez idén is pontosan így történt. A földszínek jelenleg a legkeresettebbek. De hogyan is jutottunk el idáig?

Egyszerű! A természetközeliség, a minél természetesebb anyagok alkalmazása logikusan magával hozta, hogy a színpalettában is azok a variációk léptek a reflektorok fényébe, amik a természethez köthetőek.

Ezen kívül a szürke és a bézs árnyalatai továbbra is népszerűek, úgyhogy ezekkel a színvariánsokkal képtelenség melléfogni, ráadásul nagyon nagy előnyük, hogy gyakorlatilag bármilyen berendezési stílushoz passzolnak.

Mi a helyzet a vagány, már-már kirívó színekkel?

Sokan tartanak a feltűnéstől, ezzel együtt az extravaganciától. Azonban vannak élethelyzetek és életterek, amik jóformán könyörögnek egy kis csibészségért, egy kis különlegességért. A kockáztatásban az a legjobb, hogy sokszor nagyon is megtérül. Megéri tehát az élénkebb színekkel is variálni, nyilván úgy, hogy közben a belsőépítészeti harmónia is megmaradjon.

Ha ez túl merész ötlet, akkor maradhatnak a hagyományosabb színek, viszont mindenképpen célszerű olyan árnyalatra voksolni, ami hangsúlyos, ezáltal magára irányítja a figyelmet, és természetesen az adott helyiség kisugárzását is nagymértékben befolyásolja.

Egy kis kelet nyugaton is hódít!

Az orientális szőnyegek nem most kezdték a pályafutásukat. Egyedülálló, a mindennapostól eltérő stílus, extra textúra, rendkívüli színösszeállítás. Na ez az, ami egyetlen modern otthonból sem hiányozhat!

A keleti stílus egyet jelent az eleganciával, a minőséggel. Bonyolult mintázatok, különleges anyagok, mind olyan jellemvonások, amik ezeket a modelleket igazán egyedivé varázsolják. Ez a fajta keleti kellem valódi fűszerévé válhat a nappalinak, vagy éppen a hálónak.

Még több szőnyeg >>