Egykor egyetlen kertből sem hiányozhattak.

Jólesik visszagondolni gyermekkorunk nyaraira, amikor vidéken, a nagyszülőknél töltöttük a majd’ három hónapos iskolai szünetet. Sok-sok élményt gyűjtöttünk, számtalan emlékezetes kalandban volt részünk. S élénken megmaradt bennünk a kert képe is, ahol mindig színpompás virágkavalkád, csodás illatfelhő fogadott. Amikor az egyik növény elvirágzott, már nyílt is a másik, s a méhek, dongók, pillangók versengve keresték fel azokat. Íme közülünk tíz örök kedvenc, természetesen a teljesség igénye nélkül!

Bazsarózsa

Az illatos bazsarózsa (kerti bazsarózsa) népszerű, kedvelt növény. Évszázadok óta virítanak a paraszti kertekben, de a kolostorkertekben, díszkertekben is. Kb. egy hónappal a rózsák előtt virágoznak, az időjárástól függően április végén, május elején. A virágok színe fehér, sárga, rózsaszín, sötétbordó lehet.

Csillagfürt

A csillagfürt virágai felálló száron feltűnő, tömött vagy nyitott fürtvirágzatot alkotnak, s tavasz végén, nyár elején nyílnak. Levele jellemző formájú, könnyen felismerhető, sok kisebb levélkére osztott. Szinte minden talajon megél, más évelőkkel jól társítható.

Paprikavirág

A tűzpiros virágú paprikavirág dekoratív egynyári növény, amely hosszan virágzik, ezért nem csak a kertekben, de a közparkokban is igen gyakori volt. Ideális szegélynövénynek, erkélyládába, virágágyásba. A piroson kívül ma már más színekben is kapható.

Kardvirág

A közkedvelt, mutatós kardvirágok nyáron az egyik legszebb színfoltját alkotják a kertnek. A karcsú, felálló füzérekben nyíló virágok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Napos helyen fekvő, jó vízáteresztő képességű talajban július-augusztusban bőségesen hozzák virágaikat. A vágott virágnak is kiválóan alkalmas kardvirágokból leggyakrabban hibrideket találunk a kertekben.

Orvosi körömvirág

A körömvirág régi kedvenc, a legkönnyebben termeszthető és legszívósabb egynyári növények közé tartozik. Díszítő értékén túl számos gyógyászati haszna is van. Térségünkben a XIII. század óta gyógynövényként ismert, de története az ókori Görögországig és Rómáig, sőt még korábbra vezethető vissza.

Évelő őszirózsa

Amikor megérkezik az őszies idő, hálásak vagyunk a későn virágzó őszirózsáknak, amelyek ilyenkor díszítik a kertet. Késő nyáron és ősszel nyílik fehér, rózsaszín, lilás és kékes színekben. Kitűnő méhlegelő, ebben az időszakban szívesen keresik fel a méhek. Ha visszacsipkedünk néhány hajtást, akkor ott később fog virágot hozni, ahol nem csipkedtük vissza, ott hamarabb: ezzel a trükkel meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakot.

Petúnia

A kert mellett a terasz és a balkon igazi kedvence ez a virágbőségéről ismert növény. Nagyon kedvelt a nyári cserepes, dézsás beültetésekben. Leginkább a világos, napsütötte helyeket kedveli, szívesen áll akár a tűző napon is. Ha a hajtásai túl hosszúra nyúlnak, visszavághatjuk azokat.

Porcsinrózsa

A kukacvirágként is ismert igénytelen, de mutatós, bájos porcsinrózsa alacsony egynyári pozsgás, amely a talajon elterülő szőnyeget alkot. Számtalan színváltozata létezik. A tűző napot, a meleget és a szárazságot is jól bírja. Díszítheti a virágágyások szegélyét, a sziklakerteket, de ültethetjük balkonládába vagy ámpolnába is.

Rézvirág

Ennek az egyszerűnek, hétköznapinak vélt egynyári virágnak valójában számtalan arca van. Bár azt hihetnénk, hogy mindig is a magyar házikertek éke volt, az igazság az, hogy Mexikóból került Európába, majd itt számos kertészeti hibridjét állították elő. Sokan legényvirág vagy legényrózsa néven ismerik.

Verbéna

Ha hosszan nyíló virágot keresünk, amely a legnagyobb nyári kánikulában is képes érvényesülni szépségével, biztosak lehetünk benne, hogy az alacsony növésű kerti verbéna, más néven vasfű nem fog csalódást okozni. Nem véletlen, hogy már nagyanyáink is oly nagyra becsülték. A legtöbbször kétszínű virágok szépen díszítik a virágágyást, de szegélynövények is kiváló.