Azt hinnénk minden élelmiszer frissességét jobban meg lehet őrizni behűtve, de ez nincs minden esetben így.

Régen, amikor még nem volt hűtőszekrény, eleink különféle trükkökhöz folyamodtak, hogy frissen tartsák az ételeket, ma már szinte mindent oda pakolunk be. A zöldségek esetében viszont nem mindegyiknek tesz jót a folyamatos hűtés, mert a zamatukból és/vagy az állagukból is veszítenek.

Nézzük, melyik zöldség igényli a hűtést és melyik nem:

Paradicsom – nem

Bár sokszor zöldségként gondolunk rá, valójában gyümölcs. Mégis említést teszünk róla, mert a legtöbb háztartásban előszeretettel fogyasztják. Ahhoz, hogy megőrizze kívánatosságát, szobahőmérsékleten, jól szellőző helyen, nem egymásra pakolva érdemes tárolni. A hűtőben kásássá és ízetlenné válik.

Paprika – mérsékelten igen

Ha a hűtőben nincsen túl hideg. A paprikának inkább hűvösre van szüksége ahhoz, hogy friss maradjon, túlzott hidegben hamar lágyulni kezd és megráncosodik.

Hagyma, burgonya – nem

Megelégszenek egy kamra hűvösségével, a hűtőben tárolva hamarabb megromlanak. Jól szellőző, napfénytől védett helyen kell tárolni, és akkor nem kezdenek el hamar felpuhulni vagy kicsírázni.

Sárgarépa, gyökér, petrezselyem – nem

A hagymához és burgonyához hasonlóan nem igényelnek különösebb hűtést, különben könnyen fonnyadttá, gumissá válnak.

Uborka – igen

Akár két hétig is elállhat a hűtőben frissen, a melegben hamar túlérik és roppant keserűvé válik.

Gomba- igen

Gyorsan romló alapanyag, így a hűtőben még pár nappal meghosszabbíthatjuk a frissességét.

Zöldek – igen

A zöld leveles zöldségek, mint a saláták vagy a spenót kifejezetten igénylik, de még a zöldborsó és zöldbab is fejtetlen állapotban. Megmosni viszont fogyasztás előtt érdemes, nem pedig elpakoláskor, így megelőzhetjük a korai fonnyadást.