A papírfonók körében semmi sem lehetetlen.

Ezt bizonyítják Varga Gabriella bámulatos alkotásai, melyek közül most bájos traktorokat mutatunk be. A papírfonás technikája egyre szélesebb körben válik népszerűvé, hiszen a hasznos időtöltés nem csak alkotás, hanem egyben újrahasznosítás is. Mindezek mellett pedig praktikus használati tárgyak, tárolók, valamint dísztárgyak készítésére is alkalmas. Az alábbiakban Gabriella oszt meg velünk néhány gondolatot többek között arról, hogy milyen szempontokat tart fontosnak a technika alkalmazása során:

5 éve ismerkedtem meg a papírfonás technikájával. Az alapok elsajátítása és a különböző technikák próbálgatása után egyre merészebben használtam az ötleteimet. Ezek után családom és barátaim unszolásra mertem megmutatni, mi az, ami kitölti a mindennapjaimat gyesen lévő ikergyermekes édesanyaként.

A baráti körömben jött  kérésként az első traktor, ami egy John Deere modell volt. Ennek a megosztása után keresett fel egy hölgy, hogy szeretne egy MTZ modellt a férje születésnapjára. Innen jött az ötlet. Kérésemre küldött pár fotót a saját traktorukról, amelyek alapján jött az inspiráció.

Maga a traktor méreteit tekintve 30*25*27 cm és 1,15 kg súlyú.

Az elkészítéséhez szükséges anyagok: újságpapír, karton papír, kartoncső, fűrész, olló, csípőfogó, ragasztó, ragasztópisztoly, drót, tapétavágó, vonalzó, csipesz, akrilfestékek, akrillakk, ecset, gyorskötöző, tükörfólia, dekorgumi.

Az anyagok felhasználásánál igen körültekintő vagyok, semmilyen oldószeres és antiszeptikus anyagot nem használok. Erre nagyon odafigyelek. Minden festék vízzel oldható akril, textil, illetve fapácokat használok színezésre és kizárólag csak gyerekbarát lakkal vannak utánkezelve. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen a szobánk kis sarkában alkotok.

Fontosnak tartom azt is, hogy az anyagok előkészítésénél válogatott papírból, minőségi alapanyagokat használva odafigyeljek például a száradási idő betartására a felvitt festékek és lakkok rétegei között.

A végleges eredmény 5-6 napot vett igénybe, a vele töltött idő változó volt. Napi 6-8-10 órát töltöttem vele, pontosan nem tudom meghatározni, mivel ilyenkor szinte az idő mint olyan megszűnik létezni.

Az anyagköltség tekintetében, ha pontosan kellene meghatároznom, nem menne, mivel egy-egy alkotáshoz nagyon sok apró dologra, hozzávalóra van szükségem különböző mennyiségekben és a papírok textúrája is meghatározza például azt, hogy miből mennyi anyag fogy.

Köszönjük, hogy bemutathattuk a gyönyörű traktort. Gabriella újabb és újabb munkái követhetők facebook oldalán.

A papírfonás technikájáról készült cikkünk: Így készül lépésről lépésre a fonott papírkosár