A fonott kosarak nagyon dekoratív és praktikus tárolók.

A jó hír, hogy nem muszáj pénzt áldoznunk rá, magunk is elkészíthetjük, papírból. A mérhetetlen mennyiségű reklámanyag, amit napról napra bedobnak a postaládánkba, igazán hasznos lehet, így még csak költenünk sem nagyon kell rá. A papírból készült kosár van olyan strapabíró, mint a nádból készült társai, kivéve, ha víz éri. Nézzük, hogyan is fogjunk hozzá!

Amire szükség lesz:

  • sok-sok papírra
  • hurkapálcára
  • ragasztóra
  • vonalzóra/mérőszalagra
  • ollóra
  • kartonra
  • ruhacsipeszre

Így készül:

Az első lépés az alapanyag előkészítése. Ehhez a papírokat 7 centiméter szélesre vágjuk, majd a hurkapálcára tekerjük. Fontos, hogy átlósan és szorosan, helyenként megragasztva.

A hosszt toldani úgy lehet, hogy az így elkészült csík keskenyebb felét egy másik elkészült csík szélesebb végébe toljuk némi ragasztó kíséretében.

Ha jól csináltuk, akkor lett egy jó nagy adag cső a fonáshoz.

Ezután el kell készíteni a kosár alapját. A papírcsövek két erős karton közé kerülnek. Az alap minden oldalára páros számú csíkot ragasztunk. A negyedik oldalra kerülő utolsó csík lesz az első fonószál, így azt a sarokhoz kell ragasztani. Ha mindez megvan, jöhet rá a ragasztó és a fedlap, ami a kosár belseje lesz.

Ezután jön maga a fonás. Az induló szálat a pedig a síneken (ezek a függőlegesen álló szálak) kell végigvezetni úgy, hogy egyet előttük egyet mögöttük.

Ezt a kívánt magasságig folytatjuk a korábban megismert toldásokkal. Utána eldolgozáskor a sínekből megmaradt részeket kell levágni úgy, hogy egy kis részt hagyunk meg belőlük, amivel szépen lezárható lesz a felső sor. Ezt a kis részt beragasztózva, egy fogpiszkáló segítségével lehet visszavezetni az első sor alá. Itt jönnek jól a csipeszek, amik fixen tartják a kész művet, amíg megköt a ragasztó.

Utána a kész művet le lehet festeni és/vagy lakkozni, hogy még tartósabb legyen és készen is vagyunk.

Forrás: Papier Mache Gallery

Kapcsolódó cikkünk:

Így készül a különleges grincsfa lépésről lépésre
Várd különleges, sk mécsestartóval az ünnepeket!
Amikor az újságpapír újjászületik: meseszép kosárkák készülnek belőle