A demencia alattomosan építi le az elmét, amivel meg kell tanulni együtt élni.

A kezdeti fázisban épp csak feledékenységnek tűnő kórkép a folyamatos súlyosbodásával egyre jobban megterheli az abban szenvedő személyt és a hozzátartozóit is. Ahhoz, hogy egy kicsit könnyebbé tegyük a mindennapokat, érdemes otthon is változtatásokat eszközölni. Az alábbiak segíthetnek:

Memók

Mivel a memória sínyli meg a demenciát elsősorban, így az emlékeztetők kihelyezése szinte elengedhetetlen. Érdemes minden helyiségben valamilyen formában teret adni neki: ez lehet parafatábla vagy faliújság, amire cetliket lehet erősíteni, táblafestékes felületek, amire lehet krétával írni, de filctábla, mágnestábla is segíthet.

Fények

Gyakran jelentkeznek látásproblémák a demenciával, így fontos, hogy a különféle tárgyak és bútorok jól elkülönüljenek a környezetüktől. Ezt el lehet érni világos, de nem bántó fényforrásokkal, vagy foszforeszkáló festékekkel, esetleg bizonyos berendezési tárgyak cseréjével.

Zajok csökkentése

A zajérzékenység miatt csökkenteni kell a zajforrások számát, amennyire lehet.

Digitális eszközök

A segélyhívón keresztül a digitális órán át a szénmonoxid mérőig igen sokféle eszköz közül lehet válogatni egyéni igényekhez megfelelően.

Rend

A takarítást mindig meg kell oldani nem csak higiéniai okokból, hanem mert a szétszórt tárgyak zavart okozhatnak egy demens embernek! Mivel nem biztos, hogy felismerik az adott tárgyat vagy a funkcióját, így nem lehet elől hagyni mondjuk a porszívót az útban vagy székeket.

Színek

A különféle színárnyalatok segíthetnek a lakáson belüli tájékozódásban, ha például a szobák, ajtók át vannak színezve. Könnyebb lesz megtalálni a kék ajtót, mint a fürdőszobaajtót, ha mind egyforma.

Emlékek

Növelheti a biztonságérzetet, ha a családtagokról, házastársról, közeli hozzátartozókról vannak kint a falon képek. A korábbi emlékek általában jobban megmaradnak a frisseknél, így jó, ha a kedves közös emlékek szem előtt vannak.