Pénztárcabarát megoldás.

Kulcsaink, kulcscsomóink fontos részei életünknek, ha nem találjuk valamelyiket épp, amikor szükség lenne rá, meglehetősen nehéz pillanatokat tud okozni. Mint ahogyan az is, ha véletlenül nem megfelelővel indulunk útnak. A kulcsok praktikus elhelyezésében nagy segítség például egy fali, akasztós kulcstartó, melyet vásárolhatunk készen, de akár el is készíthetünk magunk. Mint ahogyan Straub Zsuzsanna is tette, aki egy gyönyörű régi képkeret, parafadugók és használt bútorhátlap felhasználásával állította össze sajátjukat. A következőkben Zsuzsannától tudhatjuk meg, pontosan hogyan.

Az ötlet onnan indult, hogy konyhabútort cseréltünk, és a régi bútor egy-két hátlapja (pozdorja) teljesen jó állapotban maradt, sajnáltam kidobni. Mielőtt bármit kidobnék, mindig átgondolom, hogy esetleg tudom-e valahogy hasznosítani. Soha nincsen konkrét ötletem, azok mindig a művelet folyamán alakulnak ki. Tehát volt bútorhátlapom. Parafa dugót gyűjtöttem régóta, mert kis apró díszeket szoktam belőle csinálni. A képkeret férjem nagypapájáé volt, aki sajnos nemrég hunyt el, így emlékként megtartottuk, bár üveg nem volt hozzá. Akkor még semmi tervem nem volt a kerettel, csak rakosgattam ide-oda. Akkor jött a fali kulcstartó ötlete, amikor indultam valahova és a saját kulcsomon kívül még másik hármat is levertem. (Kicsi volt a fali kulcstartónk.)

Amire szükség volt:

  • képkeretre
  • pozdorja lapra
  • parafadugóra
  • ragasztópisztolyra
  • akril festékre
  • kis kampókra

Így készült:

A pozdorja lapot levágtam akkorára, hogy a keret hátuljába pont passzoljon. Egy asztalra helyeztem a pozdorja lapot, rátettem a képkeretet és rápróbálgattam a parafadugókat, hogy milyen formában ragasszam majd rá őket. Amikor megtaláltam a legoptimálisabb elhelyezést, akkor elkezdtem szépen, sorban ráragasztani. Próbáltam minél közelebb a keret szeléhez ragasztani, és így a keretet egyáltalán nem kellet sehol sem ragasztanom, mert a parafadugók által a pozdorja lap beleszorult a keretbe. (Ha esetleg később ismét képkeretként szeretném használni, akkor annak semmi akadálya nem lesz.) Amikor befejeztem a ragasztást, akril festékkel befestettem a parafadugókat, hogy a rajtuk lévő felirat ne látszódjon. Utána kis kampókat tekertem a dugókba és készen is lettem.

A folyamat során figyeltem arra, hogy a fent említett okok miatt a képkeret ne sérüljön, ne kelljen hozzáragasztanom semmit és ne legyen sehol festékes. Figyeltem arra is, hogy azonos méretű és feliratú dugókat használjak. A felirat csak a festés miatt fontos (világosabb színnél átüthet a felirat), a méret pedig esztétikai szempontból lényeges.


Pár óra alatt elkészült. Csak a kis kampókat kellett megvennem (kb. 100 forint), minden más volt itthon.