Reneszánszkorát éli ez a több száz éves múltra visszatekintő technika.

Gáspár János keze nyomán csodák születnek, legyen szó vályogház építéséről, felújításáról vagy akár díszítéséről. Magyarország ismert vályogfalépítő mesterét, szakemberét kérdeztük a technikáról, az alábbiakban ő mondja el részletesen, milyen módon, mennyi idő alatt és ráfordítással készülnek a vályogházak, valamint hogy mire számíthat az, aki ilyen házban tervezi a jövőjét:

A saját házam építése kapcsán kerültem kapcsolatba egy mesterrel, akitől sikerült elsajátítani a technikát. 5 évig dolgoztunk együtt, ennek már közel 20 éve. Azóta már nagyon sok tapasztalatot szereztem mind a vályogházépítés, mind a vályogház-felújítás kapcsán.

Az anyag és az eszközigénye is nagyon kicsi: jó minőségű agyagra, homokra, szalmára, pelyvára és lótrágyára van hozzá szükség. A szerszámban sincs hozzá szükség semmire, ami különleges: vasvilla, kapa, ásó, gereblye, simító (minden olyan, ami egy vidéki háztartásban is megtalálható).

Fotó: valyogfal.hu
Fotó: valyogfal.hu

A költséget tekintve kb. ugyanaz mint a téglaházé, mert ez sokkal munkaigényesebb, viszont a fenntartása lényegesen alacsonyabb. Sokkal kevesebb a fűtési költség, illetve nyáron is kellemes 22-23 C° van bent, ráadásul az 55-60% közötti páratartalom miatt jóval kellemesebb a komfortérzet.

Az építés ideje viszonylag hosszadalmas a száradások miatt, kb. 1 év.

Közzétette: Vályogfal – 2018. május 4., péntek

Közzétette: Vályogfal – 2018. szeptember 21., péntek

Különösebb karbantartást nem igényel, viszont ha agyagtapasztással van csinálva, akkor sérülékenyebb, mint a cementes vakolat és 1-2 évente érdemes kívülről átmeszelni. Ezek a házak már beton alapra és vízszigeteléssel készülnek, és ha belegondolunk abba, hogy a simán a földre épített épületek között sem ritka a 150-200 éves, a szigetelt alappal előreláthatólag akár több évszázadig is élhető.

Fotó: valyogfal.hu

Közzétette: Vályogfal – 2018. szeptember 12., szerda

A legfontosabb előnye, hogy teljesen természetes alapanyagból készül, bizonyíthatóan semmi káros hatása nincsen az emberi szervezetre, a hőszigetelése és a nagy tömege miatt lényegesen kevesebb energiát kell fordítani a hűtésre és a fűtésre. A fal lélegzik, tehát ha párás a levegő magába szívja, ha száraz kiengedi és ezzel a tulajdonságával nagy mértékben megkönnyíti az olyan emberek életét akik légzőszervi betegségben szenvednek.

Fotó: valyogfal.hu

Közzétette: Vályogfal – 2018. szeptember 12., szerda

Köszönjük Jánosnak, hogy bemutatta nekünk ezt a nagy múltra visszatekintő és napjainkban is népszerű építkezési technikát.

Gáspár János szemet gyönyörködtető munkái követhetők facebook oldalán, valamint weboldalán, a vályogfal.hu-n is.