Annyi okos dolog vesz minket körbe ma már, hogy megszámlálni is nehéz.

Okostelefon, okosóra, de intelligens még a mosópor is. Ideje nekünk is okosodni kicsit, hogy mitől is lesz egy otthon is az?

Az okosotthon egy, a házban működő technikai rendszereket központilag működtető megoldás. Ez alapulhat elektronikán, építészeti megoldásokon, automatizáción, informatikán. Lehetővé teszik, hogy akár a mobiltelefonunkkal irányíthassuk mondjuk a fűtést, háztartási gépeket, a garázskaput, vagy bármit, ami csatlakozik ehhez a rendszerhez. Szóval lényegében egy távolról is irányítható számítógépes rendszer, amely képes érzékelni a környezetét szenzorok segítségével és azt a leghatékonyabban üzemeltetni.

Jól jönne, ha mondjuk a távollétünkben is be tudnánk csukni az ablakokat és lehúzni a redőnyöket, ha időközben nagy vihar kerekedik, ugye? Vagy bekapcsolni a fűtést, hogy mire hazaérünk a meleg otthon várjon. Egy ilyet kialakítani nem olcsó mulatság, de jelentős kényelmet biztosíthat.

Többen elzárkóznak előle az esetleges meghibásodás miatt.  Senki nem akar a saját háza foglya lenni, ha a technika ördöge mondjuk a biztonsági rendszerbe bújik. Azért nem valószínű, hogy egy ilyen rendszer az életünkre törne, a robotok lázadása (remélhetőleg) még nincs a küszöbön.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a régi korok sci-fijeinek elképzelései szépen lassan valósággá válnak.