Természetes alapanyagból.

Bár manapság visszaszorulóban van a palackozáskor használt természetes parafadugó, akad belőle bőven. Mint ahogy olyanok is, akik sajnálják kidobni ezt az egyébként szép struktúrájú anyagot.

Hagymásy Teodóra sem volt ezzel másként, gyűjtötte a fadugókat. Mígnem egyszer úgy érezte, eljött a pillanat, hogy alkosson belőlük valamit. Egy igazán mutatós kép készült a dugók felhasználásával, melyet most meg is mutat Olvasóinknak. Sőt, azt is megtudhatjuk tőle, pontosan hogyan készítette.

Remélem, segítek abban, hogy bátran kezdjen bele mindenki valamibe, ami kicsit bolondos, szokatlan. Az ötlet a dugókkal a véletlen műve. Egy helyi motelben dolgozom, mindent is csinálok. A vendégek kb. 2 éve télen nálunk hagytak sok-sok borosüveget a dugóikkal együtt. Mivel csak úgy lehetett visszaváltani, ha dugótlanok, a dugókat ki kellett szedni belőlük. Egy dugó nem mond semmit, na de 73 db! Elraktam, hogy jók lesznek valamire, sok mindent elrakok.

Aztán valahol láttam ötleteket, kis állatokat, karácsonyfadíszeket, de még nem csináltam semmit, mert nem jött a varázs. Később elővettem őket, hogy ráragasztom konzervdobozra és milyen cuki lesz. Az lett. Nem tudtam kettévágni, csak miután megkerestem, hogy is kell. Pár perc főzés után vágható, utána már nem volt megállás.

Apunál is összeszedtem, amit addig véletlenül gyűjtött és a motel tulajdonosai is elrakták nekem, szerencsére szeretik a jó bort és pezsgőt. Nyitottak egy pizzériát a motel alatt és lett még több. Ez a legjobb az egészben: a gyűjtés. Most pl. 2 db van itthon. Javasolták Facebook csoportban, hogy vegyek itt, vegyek ott, de nem. Amit én felhasználok, az mind használt dugó, finom nedűt őriztek.

Most nagy vonalakban leírom mi kell a képhez – a dugón kívül, persze. Üres, bármilyen alakú doboz vagy karton, amire ragasztani szeretném, ragasztópisztoly és töménytelen mennyiségű ragasztórúd. Erre kell igazán odafigyelni, mert ha elfogy, akkor lehet várni másnapig, míg megveszem a következő adagot. Nem drága dolog, viszont gyorsan fogy, egy kis csomag 400 Ft, ami 5 darabot rejt és nekem annyi percig is tart. Ja és nagyon meleg tud lenni, jó ha van aloe vera az ablakban a kisebb-nagyobb égésekre.

Nem tudom pontosan megmondani mennyi óra alatt készült el a fa, hozzávetőlegesen 5 óra lehetett talán. Nem egyszerre vágom fel a darabokat, mert nem tudom sose, hogy mennyi az elég. Hasonló fát a Pinteresten találtam és lenyűgözött, ezért neki is kezdtem.

Először hosszában vágtam jó sokat a törzsnek, aztán karikáztam a lombnak, majd ismét hosszában kisebbeket az aljnövényzetnek. És közben ragasztottam, ragasztottam, sziszegtem, ha megégetett, de jó móka volt. Két délután alatt sikerült, 2-2 óra volt talán. Műanyag dekorpanel a hátulja, arra kezdtem, de a lombnál, főleg a szélein csak egymáshoz vannak ragasztva a korongok, a műanyag nagyon jól összefogja. Ez a fa 50*60 centis és a konyha falát díszíti.

Költség ebben az esetben is csak a ragasztó volt, minden más meglévő, kiürült, talált, újragondolt valami volt. Ez összesen biztos lehetett vagy 3000 Ft, de nem egyszerre kellett kiadni, mert akadt itthon valamennyi kezdéskor.

A családom kicsit zizinek tart, jó értelemben, azt hiszem. Mindent is újragondolok, áttervezek, megoldok.