Az ősz sajátos bájának alapköve a lehullott színes levelek szőnyege mindenütt.

Rengetegen próbálnak megszabadulni ettől előbb gereblyézéssel, majd elégetéssel. Ez a megoldás nagyon környezetszennyező és mindenki számára érezhető is. Szezonban a délutáni séták könnyen lesznek délutáni fuldoklások, a mindent ellepő füst miatt. De vajon mihez kezdj, ha nem akarsz égetni?

Komposztálj!

Egy hálós falú komposztkeretbe halmozod a leveleket, a többit az idő elintézi. Nyárig ez a lombkomposzt beérik, az így keletkező humuszt pedig talajjavításra vagy ültetéshez is felhasználhatod majd.  Komposztáló láda készen is vásárolható, de magad is készíthetsz, ha szeretsz barkácsolni!

Kupacolj!

A kert egy félreeső részében összegereblyézni, majd letakarni, mondjuk ágakkal, hogy ne hordja szét a szél, nagyjából ugyanazzal az eredménnyel jár majd, mintha komposztáló ládába raknánk. Az avar egyik jó tulajdonsága, hogy viszonylag rövid idő alatt összeesik és kisebb helyet foglal. Később pedig akár kerti mulcsként is felhasználható lesz.

Mulcsolj!

Az őszi talaj-előkészítést követően befedheted az ágyásokat levelekkel. Ez a szervesanyag-takaró a hideg időkben is segít a talajlakóknak folytatni a megszokott életüket (és lebontó tevékenységeiket).

Ne csinálj semmit!

Most sokan biztos csóválni kezdik a fejüket, de valóban akkora gondot jelentenek a földre hullott falevelek? Az erdőkben sem szedi össze és gyújtja meg senki a leveleket, mégsem maradnak ott örökre, ugye?