Ha a nyár el is múlt, a színek még sokáig velünk maradhatnak.

Saját termésű és a piacon beszerzett tökökkel is dolgozhatunk. Az őszi, meleg napokat élvezzük ki az utolsó percig, tegyük a teraszt, erkélyt, tornácot vidámmá, üdévé változatos formájú és színű dísztökökkel.

Természetesen élénk színű sütőtököt is használhatunk, amelyet később elfogyaszthatunk. Számtalan recept közül választhatunk, a sütőtökös pizzától kezdve a húsok mellé ajánlott édes-savanyú sütőtökbefőttön át egészen az 5 perces bögrés sütőtökös pitéig, kinek mihez támad étvágya.

A kültéri pihenőhely most tehát még egyszer a központba kerülhet. A dekoratív tököket rendezzük csinos kompozícióba. Az összeállítást kiegészíthetjük közkedvelt nyár végi virágokkal, úgy mint a krizantém, hanga, dália vagy varjúháj. A levéldísznövényekről se feledkezzünk meg, ilyenek például a díszkáposzta, cipruska, bőrlevél, színes levelű zsálya, tűzgyöngyvirág, borostyán vagy a szalmagyopár. Ezek eleganciát kölcsönöznek az őszi dekorációnknak.

Rusztikus hangulatot teremt, ha sikerült előkerítenünk egy régi faládát, fonott kosarat, kast, de a szalmának, zsákvászonnak, kenderkóc madzagnak is jó hasznát vehetjük. Egy-egy méretes virágcserép, formás váza szintén látványos kiegészítő lehet.

A dísztökökről érdemes tudni, hogy bár termesztésük megegyezik a többi tökfélével. Kellemetlen ízük miatt nem ehetők.

A puha héjú dísztökök frissen leszedve máris készen állnak arra, hogy egyesével vagy kompozícióba rendezve pompás őszi lakás- vagy kültéri dekoráció váljon belőlük. Már önmagukban is mutatósak. Lehetőségünk van arra, hogy megszárítsuk és ily módon hosszabb ideig megőrizzük azokat; élénk, vidám színüket azonban pár hónap elteltével el fogják veszíteni.

A kemény héjú dísztökökhöz tartozik a lopótök, illetve a kobaktök is. Ez utóbbiból például pompás madáretető készíthető. A kemény héjú dísztökök színe termesztéskor zöld, leszüretelve, ahogy a héjuk szárad, úgy válik cserszínűvé, illetve barnává. Amikor könnyűvé válnak, tapintásra kemény a héjuk, megrázva pedig zörögnek a belsejükben a magok, készen állnak arra, hogy mintát véssünk a héjukba, kifaragjuk, kifessük azokat, vagy tetszésünk szerint más módon dekoráljuk azokat.