Az ősz varázslatos időszak, amikor a természet betekintést enged a legszebb színeibe. Az alábbiakban bemutatunk a szőlőfélék (Vitaceae) családjába tartozó két gyönyörű vadszőlőt, melyek őszi lombszínükkel kiválóan alkalmasak arra, hogy a házfalakat, kerítéseket és általában a kerteket díszítsék.

A tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) és a háromkaréjú vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) két lenyűgöző, elfásult indás növény, melyekkel gyakran találkozhatunk a kertekben és a parkokban.

A tapadó vadszőlő őshazája Észak-Amerika, levelei ősszel a piros és bordó különböző élénk árnyalataiban pompáznak.

A háromkaréjú vadszőlő ezzel szemben Ázsiából származik, és őszi lombszíne a sárgától a pirosig terjed, de esetenként narancssárga színű leveleket is megfigyelhetünk rajta. Mindkét növény igazi kincs az ősz szerelmeseinek.

A két növény közti fő különbség a leveleik formájában és a lombszínükben mutatkozik meg. A tapadó vadszőlő levele egy levélnyélből és öt levélkéből áll, míg a háromkaréjú vadszőlő levele, mint a neve is sugallja, háromkaréjú. A tapadó vadszőlő őszi lombszínére az erőteljes piros és bordó árnyalatok jellemzőek, míg a háromkaréjú vadszőlő színváltozása enyhébb, de szintén lenyűgöző.

Mindkét növény kiválóan alkalmazkodik a különböző felületekhez, például házfalakhoz, kerítésekhez és pergolákhoz, ahol hosszú, tapadó hajtásaikkal felkúsznak és egyedi látványt nyújtanak. Ezek a növények nem csak az őszi színükkel meghatározóak, hanem a tavaszi és nyári hónapokban is friss zöld lombozatot kínálnak.

A vadszőlők gondozása viszonylag egyszerű. Mindkét faj a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli és jó vízelvezetést igényel. Fontos, hogy időről időre ellenőrizzük a hajtásokat, hogy ne terjedjenek túlságosan, és szükség esetén vágjuk vissza őket. A rendszeres öntözés és trágyázás segít fenntartani a növények egészséges kinézetét.

Összességében a két vadszőlő  káprázatos őszi lombszínével és könnyű gondozásával kiváló választás, ha a kertünkben vagy az udvarunkban dekoratív növénnyel szeretnénk egy előnytelenül mutató vagy unalmas, szürke felületet befuttatni. A két növény igazi nyeremény lehet mindazok számára, akik az őszi időszak szépségét szeretnék a kertjükbe csempészni.