Az ablakládák, függő virágkosarak közkedvelt nyári dísze.

A méltán népszerű petúnia a nyári hónapok melegkedvelő virágágyi dísznövénye, amelynek nem tesz jót, ha túl korán kikerül a szabadba. Lévén az egyik legmegbízhatóbban virágzó egynyári növényünk, számtalan módon díszítheti a környezetünket.

Messze nem csupán kerti növény: növényládába, függő kosárba ültetve is tökéletesen jól érzi magát. Gondozása nem bonyolult, jól viseli még a nagy meleget is.

Ha csupán egyetlen virágládát szeretnék beültetni vele, mi sem egyszerűbb, akár vásárolhatunk is néhány előnevelt palántát. Aki nagy tömegekben szeretné vele díszíteni a kertjét, például az ágyások szegélynövényeként, magról is szaporíthatja.

Ha “készen” szeretnénk beszerezni, annak sincs semmi akadálya: a kertáruházakban, növényárudákban rendszerint széles belőle a szín- és fajtaválaszték.

Aki az alábbi 5 hasznos tanácsot megfogadja, biztosan nem bánja meg: a legdúsabban virágzó cserepes petúniája lesz, amiről eddig csak álmodni mert!

1. A cserepes petúnia tartásánál lényeges, hogy jó vízáteresztő földkeverékbe legyen ültetve. Ezt az üzletekben könnyen beszerezhetjük.

2. A gazdag virághozam érdekében a növénynek olyan helyet válasszunk, ahol naponta legalább 6 órányi zavartalan napsütésben lehet része.

3. A cserepes, virágládás petúnia leggyakrabban a túlöntözés miatt pusztul el. Ügyeljünk tehát arra, hogy mérsékelt öntözést és enyhén nyirkos talajt igényel a nap folyamán. Öntözzük rendszeresen, de várjunk, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon, hogy ezzel is megelőzzük a gyökérzet rothadását.

4. Kéthetente vízzel hígítandó, folyékony (összetételét tekintve 10-10-10 (NPK) arányú) tápoldattal kezeljük a növényt.

5. A frissen átültetett növény valamennyi hajtáscsúcsát csípjük vissza 2-3 cm-rel. A sokvirágú vagy nagyvirágú petúniát – miután elérte a 15 cm-es magasságot – kis mértékben csípjük vissza, hogy elősegítsük az oldalhajtások kifejlődését. A kisvirágú petúnia nem igényel ilyen beavatkozást. Az elnyílt virágokat szintén szedegessük le, hogy a növény a tartalékait a további virágzásra tudja fordítani.

Ha a fentiek szerint járunk el, az alábbiakhoz hasonló, dúsan virágzó petúniákban gyönyörködhetünk a saját házunk táján is: