Még ha nem is a kedvenc elfoglaltságunk, számos előnye van a tavaszi nagytakarításnak.

Tavasszal megújul a természet, téli álmunkból ébredve pedig tanácsos az otthonunkat is rendbe tenni. Ha évente kétszer becsületesen kitisztítunk mindent, akkor könnyebb lesz a hétköznapi takarítás is, és persze a tisztaság jót tesz a lelkünknek is.

Nézzük hát, hogyan is könnyíthetjük meg a dolgunkat!

Hangolódjunk rá a takarításra!

Az első lépés elfogadni azt, hogy ez egy szükséges és jó dolog. Ha jobb kedvvel állunk neki, nem pedig úgy, mintha épp gyökérkezelésen ülnénk, máris sokkal könnyebb lesz belevágni!

Készítsünk tervet!

Egy jól átgondolt műveletsor sokkal hatékonyabbá tehet! Fentről le és bentről ki – ezt minden esetben tartsuk be! Így nem kell majd kétszer fáradni.

Kapcsoljunk zenét!

Valami vidámat, inspirálót, ami feldob. Nem szabad alábecsülni a jó zene erejét, minden olajozottabban megy tőle.

Kezdjük a selejtezéssel!

A fölösleges, használhatatlan, szükségtelen holmikat szortírozzuk elsőnek, így azok már nem lesznek útban!

A pókhálózás és ablakmosás se maradjon el!

Míg előbbit egy partvissal is gyorsan meg lehet oldani, utóbbinál érdemes mosogatószert használni a foltmentes üvegért. Sokan a szórófejes ablaktisztító szerekre esküsznek, de a legtermészetesebb megoldás mégis az ecet. Széppé varázsolja az ablakokat, a kellemetlen szag pedig gyorsan elillan.

Jöhet a szekrények teteje és a felületek tisztítása!

Később nem rántunk majd magunkra egy terjedelmes porcica családot, ha nem hagyjuk ki a szekrények tetejét. Ha ezek megvannak, szépen lefelé haladva lehet a polcokat és minden mást is letörölgetni. Az olyan apróságok se maradjanak ki, mint a kilincsek, kapcsolók, éjjeliszekrények meg persze a vizesblokk!

A padló legyen az utolsó!

Porszívózás, sepregetés, felmosás a vége. Ha azzal kezdtünk volna, nagy eséllyel kezdhetnénk elölről, mert magával a takarítással is kerül még a padlóra kosz.

Ha minden kész, akkor már csak a pihenés és a gyönyörködés van hátra! Fellélegzünk az otthonunkkal együtt!