Újrahasznosítás.

Környezetünk élőlényei, legyen szó madarakról, beporzókról, sünökről vagy akár denevérekről, szívesen veszik birtokba a részükre kitett menedékeket. Balogh Sándor raklapok újrahasznosításával számtalan bájos és szemet gyönyörködtető odút készített már nem csupán saját udvara és gyümölcsöse, hanem távolabbi vidékek lakói számára is.

“Mindig is szerettem volna egy madárodút, és egy internetes böngészés során találkoztam vele, így jött az elhatározás az elkészítésére. Az elkészült madárodúk várományosai a széncinege, vörösbegy, rozsdafarkú, ökörszem és harkály. A kuvikot is várom az odújába, hiszen neki is készült.

Amire szükség van

Raklapokra, kéziszerszámokra és kisebb gépekre (csiszológép, dekopírfűrész, fúrógép), facsavarra van szükség, lazúrra a dekorálás és védelem céljából.

Így készülnek

Röviden: a raklapok szétszedését azok csiszolása, majd a megfelelő méretre vágása követte. Végül az odú összeállítása és elkészítése.

A készítés során oda kell figyelni a magasságra és az odú méretre is. Minden madárnak megvan a saját odúja és annak megfelelő magassága. Ha más az odúméret és a röpnyílás, akkor nem az a madár költözik bele, amelynek készült az odú. Például: ha egy széncinegének készítünk odút, akkor annak a röpnyílása nem lehet nagyobb 3,2 cm-nél, mert akkor nagy az esély rá, hogy egy veréb fogja majd birtokba venni.

Nekem már sok van, közel 20 darab az udvaromban és a gyümölcsösömben. Nagy örömömre szolgált, amikor beköltöztek az első lakók, fel is töltöttem a képet egy madárbarát csoportba a Facebookon. Az azóta elkészült odúkat elajándékoztam barátoknak, ismerősöknek, óvodáknak, nem csak helyben, hanem vidéken is.”