Újrahasznosítás.

Godó Lászlóné Marika régóta készít különféle lakberendezési tárgyakat pólófonalból. Régi ruhadarabokat hasznosít így újra. A következőkben megtudhatjuk, hogyan készülnek a puha, jó nedvszívó képességű fürdőszobaszőnyegek.

Kicsi gyerekkorom óta mindig szerettem alkotni valamit. Még iskolába sem jártam, Nagymamám tanított hímezni – a mai napig őrzöm az elsőt –, keresztszemest varrni, majd később horgolni, kötni is. Most én is próbálom ezeket átadni kislány unokáimnak.

A pólófonalból készült dolgokkal már 6-7 éve találkoztam, akkoriban próbáltam először ezt a technikát. Interneten rendeltem az anyagot és a vastag tűket is. Sok “bármitartót” készítettem a családnak és ajándékba is.

Mindig is tudatosan figyeltem az újrahasznosításra, környezetvédelemre. Így aztán kitaláltam, hogy régi kopott, de nagyon szeretett pólóimat, pizsamákat stb. használok fel erre.

Szükség van egy jó nagy ollóra, erős kézre – nekem a férjem besegített a vágásba, mert igencsak igénybe veszi a kezet –, nagy, 10-15-ös horgolótűre, cérnára, tűre amivel a pólószálakat összevarrom, a végén pedig porszívóra, mert sok szöszmösszel jár.

Általában filmnézés alatt szoktam ezeket csinálni. A felvágás 2-3 este és a horgolás is kb. ennyi időt vesz igénybe.

A felvágást az eredeti varrások levágásával kezdem. Aztán az anyagot vastagságától függően 2-3 cm-es csíkokra vágom úgy, hogy körbe-körbe haladok, hogy minél hosszabb szálaim legyenek. A kör vagy téglalap készítéséhez a szemek szaporítását a gyakorló kézimunkázók már tudják, a kezdők interneten tudnak utánanézni.

Fürdőszobai kilépőket horgoltam, amit nagyon szeretünk, mert jól szívja a vizet és nagyon jó a talpnak is.

Ha már az újrahasznosításnál vagyunk,  van nekem egy “Pindurka” Fecebook oldalam, ahol csak a kézimunkáim, kreatív dolgaim szerepelnek. Pár éve sokat foglalkoztam papírfonással, az újságok újrahasznosításával. Itt is van több lehetőség a festéssel, felületkezeléssel kapcsolatban, hogy a már kész alkotás tartós, nedvesség álló legyen. Készítettem sok kosarat, tárolót, kisebb ládákat, sőt fülbevalókat, nyakláncokat is. Az, hogy a munkáim másokat is inspirálhatnak, nagy örömet okoz nekem.