Környezetbarát megoldások.

Amikor Joan és John Jamieson úgy döntöttek, hogy építenek egy házat a természethez közel, jóformán a vadonban, határozott elképzeléseik voltak. Tudták, hogy fából készült, lejtős tetőre vágynak, és a lehető legkevesebbet szeretnének a természetnek ártani az építkezéssel.

A pár azt szerette volna, hogy a ház a domboldalon kapjon helyet, és lehetőleg minden egyes szobából a hegyekre láthassanak. Ezért úgy döntöttek, hogy 35 darab 2,5 méteres oszlopra helyezik a ház alapját. A tartókat mélyen a földbe fúrták és gerendákkal rögzítették egymáshoz. Ezzel az építési módszerrel nem vájták ki a domboldalt, csökkentették a környezetre gyakorolt káros hatást is, valamint eróziónak sem tették ki a felszínt. Ahelyett, hogy egy beton autóutat terveztek volna, inkább lépcsősorokat rejtettek a házhoz illeszkedő, zsindelyes szerkezetbe.

A ház belső része múlt század közepi hangulatot idéz, hatalmas ablakokkal, látszó gerendákkal, de posztmodern elemeket is találunk, például játékos geometriai mintákat, kivágásokat, süllyesztett ágyat, színes csöveket.

A lépcső alatt sziklakert terül el, és van egy medence is a hatalmas birtokon. A házban mindennek jut hely, természetesen az unokáknak is, ha látogatóba jönnek. Az igazi különlegesség pedig a saját felvonó, amivel csak később egészítették ki a házat, amikor a pár idősödve már nem tudott annyit lépcsőzni. Egy gyártóval készíttették el a kábelfelvonót, és rajongtak a gondolatért, hogy többé nem kell lépcsőzniük.

Sajnos John a múlt évben elhunyt, ezért a ház – építése óta először – eladóvá vált.

Helyszín: Alamo, Kalifornia
Építés éve: 1981
Építész: John Nance

Forrás: www.curbed.com, képek: Open Homes Photography