Kézműves munka eredménye.

Czémánné Erika és férje, Zsolt közösen készítenek használati tárgyakat fából. Nemrég mutatták be egyik igazán különleges alkotásukat, mely funkciója szerit egy WC-papír tartó. A következőkben Erika meséli el a készítés részleteit.

A férjem gyermekkora óta szeret fával dolgozni, sokmindent ellesett az édesapjától, aki szintén hobbi szinten készített otthonra kisebb berendezési tárgyakat. Én szintén kiskorom óta kreatívkodom, így szépen kialakult a közös hobbink.

Az első tárgy, amit készítettünk, egy névtábla volt, melyet kiakasztottunk az ajtónkra.

Ez még filctollal lett megrajzolva, de megtetszett a barátainknak, és többen kértek, hogy készítsünk nekik is, szóval belevágtunk és kaptam a férjemtől egy pirográf készüléket.

Szépen lassan, autodidakta módon, gyakorlova megtanultam hogyan kell használni, milyen fára
érdemes égetni, majd az elkészült munkákat megosztottam a Facebookon. Egyre többen kértek egyedi ajándéktárgyakat, ezért szerkesztettem magunknak egy oldalt: C&E Woodworking, ahova a legtöbb munkánkat felteszem.

Folyamatosan keressük az új ötleteket, ami jöhet bárhonnan: internetről, az életből vagy a gyermekeink inspirálnak. Próbálunk olyan “eszközöket”, hogy így mondjam készíteni, ami nem csak dísztárgy, hanem van valamilyen funkciója, lehet használni.

A WC-papír tartó elkészítéséhez gyalult fenyődeszkát, faragasztót, zsanért, 1 db pici kampót és
1 db pici fagolyót vásároltunk, a forma kivágásához dekopírfűrészt, a csiszoláshoz sarokcsiszolót (flexet) használtunk, majd pirográffal égettük bele a szöveget. A végén, mivel használati tárgy lekezeltük a fát vízbázisú vékonylazúrral.

Amire különösen figyelni kellett, az az, hogy az arányok megfelelőek legyenek, mivel maga a
WC-papír a csésze, illetve a vágások pontossága is elengedhetetlen esztétikai szempontból.

Egy ilyen tartó elkészítése minimum 3 nap, mivel teljes egészében kézzel
készül. A munka menete nagy lépésekben:

  1. kiszerkeszteni a darabjait, kivágni, felcsiszolni, összeállítani,
  2. mintázni,
  3. kezelni.

Költség szempontjából nehéz becsülni, de megpróbálom:

1 db 20 cm széles, 4 m hosszú gyalult fenyődeszka ~4800 Ft, ebből 5 db elemet lehet kivágni,
vagyis ~960 Ft-ra jön ki darabja. A pici fagolyó, a zsanér és a kampó ~200 Ft együttesen. A faragasztó sem nagy költség, ~2000 Ft egy tégely, a felhasznált mennyiség úgy 200 Ft. A vékonylazúr (lakk) ~ 4000 Ft/doboz, ebből nagyon keveset használunk fel 2 rétegben kenve, legyen talán 300 Ft, ennél biztosan nem több. Ez nagyjából összesen 1 700 Ft-ra jön ki.