Az SBS (Sick Building Syndrome), azaz a beteg épület szindróma sokakat érint.

Ez tulajdonképpen egy tünetegyüttes, amiért a zárt térben levő rossz levegőminőség felel. Ez jelentkezhet szemviszketésben, könnyezésben, orrfolyásban, orrdugulásban, száraz és viszkető bőrben, krónikus arcüreggyulladásban, fejfájásban, hányingerben, fáradtságban, koncentrációs problémákban és köhögésben. Onnan lehet felismerni, hogy ez a kiváltó ok, hogy az adott épületből távozva a tünetek enyhülni kezdenek.

Napjaink csúcsszuper nyílászárói átkot és áldást jelentenek egyben, hiszen hermetikusan zárnak, így nem megfelelő szellőztetés esetén könnyen kialakulnak a problémák. A túl száraz levegő, a túl nyirkos levegő miatt megjelenő penész, az épületekben használt bizonyos vegyi anyagok, fal- és bútorfestékek, oldószerek kipárolgása, a klímák és különféle fűtési rendszerek nem tökéletes működése, mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy beteggé váljon az otthonunk és általa mi is.

Ahhoz, hogy elkerüljük, fordítsunk több figyelmet a megfelelő szellőztetésre, és az ideális páratartalom kialakítására! Ahogy jót tesz a testünknek (és lelkünknek) a friss levegőn való időzés, úgy kell gondoskodnunk arról, hogy beengedjünk egy kis természetet a zárt terekbe is. Napi többszöri, de reggel és este mindenképp egy gyors kereszthuzattal szellőztessünk ki, még télen is! A forgalmasabb csomópontokon élőknek különösen oda kell figyelniük az időzítésre, hogy ne a legnagyobb légszennyezésben nyissanak ablakot, hanem a forgalom elcsitulása után.

Ha sikerül beépíteni a napi rutinba, már sokat tettünk az egészségünkért!

Forrás: NHS