Szerte a svájci Alpokban sok gondosan elrejtett bunker és katonai létesítmény lapul.

Svájc politikailag semleges ország, mégis fel vannak készülve mindenre.

A kíváncsi szemeknek nem túl látványos sziklák, pajták, istállók beleolvadnak a környezetükbe, de vészhelyzet esetén nagyon komoly haderő mozgósítására képesek. A barlangok bázisként is és hangárként is funkcionálhatnak, az autópályákból könnyedén kifutópályát csinálnak.

Egyébként Svájc tele van óvóhelyekkel, bunkerekkel, menedékhelyekkel, amivel ha szükséges, az ország teljes lakosságát biztonságba tudnák helyezni. Nem mellesleg minden 34 évesnél fiatalabb férfi (bizonyos esetekben 50 év alatti) tartalékos katona, aki probléma esetén állig felfegyverkezve védené a hazáját. Ahogy az egyik tiszt fogalmazott :”Svájcnak nincs hadserege, Svájc maga a hadsereg”. Valószínűleg ez a tettre kész felkészültség az oka, amiért 200 éve nem voltak részei semmilyen háborúnak, és senki nem háborgatja őket.

Békeidőben már fontolgatta az ottani kormány, hogy felszámolja ezt a hatalmas készültséget, de kevesebbe kerül fenntartani, mint megszüntetni. Sok helyet már múzeummá, szállodává vagy hajléktalanmenedékké alakítottak, de még így van elég hely a nagyjából 8 milliós lakosság számára, ha katonai konfliktusba kerülnének.

A semleges függetlenségük és önállóságuk a bizonyíték arra, hogy valamit nagyon is jól csinálnak!

Forrás: Amusing Planet