Környezetbarát megoldások.

Rhode Island államban (USA), Jamestown közelében az egyik, sziklás kis szigeten különös látvány tárul elénk: egy háromemeletes, hatalmas ház áll a szirteken. A cédrus zsindellyel borított kúriát 1905-ben építtette a felső tízezerbe tartozó Joseph Lovering Wharton. Az úriember dacból építkezett itt, ugyanis a kormány lefoglalta a nyári házát és egyes területeit, hogy megnöveljen egy erődöt.

A felbosszantott férfi úgy döntött, hogy olyan helyen húz fel magának házat, ahol senki sem zavarja.

Annak ellenére hogy a Clingstone névre keresztelt ház meglehetősen kitett, veszélyes helyen van, már több mint 100 évet sikerült túlélnie. A hatalmas hullámok, hurrikánok, viharok se kezdték ki. Ugyan egy mólót lerombolt az 1938-as New England hurrikán, maga a ház minimális kárral megúszta az esetet. A Clingstone jelenlegi tulajdonosa, Henry Wood (Wharton távoli unokatestvére) rendszeresen kijár ide, hogy a hurrikánokat egészen közelről szemlélje.

Fotó: mansion-homes.com

Henry Wood egyébként egy bostoni építész, 1961-ben vásárolta meg az ingatlant. Wharton özvegyének halála után, 1941-től két évtizeden át lakatlan volt a ház, alaposan lepusztult az évek alatt.

Clingstone

Wood és fiai környezetbarát módon újították fel a híres lakot, amely önellátó az áramtermelés tekintetében.

A tetőn egy kis szélturbina adja az áramot, mosáshoz, fürdéshez az esővizet használják fel. Ivóvízhez a tengervíz szűrésével jutnak. A vizet napelemek melegítik. Egy komposzt-WC is van a házban, az értékes trágya később a kertbe kerül. A 23 szobás ház ablakaiból lenyűgöző a kilátás és a szomszédok sem zavarják a pihenést.

Fotó: mansion-homes.com
Fotó: mansion-homes.com
Fotó: mansion-homes.com
Fotó: Eric Jacobs
Fotó: mansion-homes.com
Fotó: mansion-homes.com

RI - Jamestown: Clingstone

Forrás: www.amusingplanet.com