Az Európai Unió statisztikai hivatala az otthonok természetes fénymennyiségéről kérdezte a lakosságot.

Az az otthon számít világosnak, ahol nappali fényben nincs nagy szükség mesterséges fényforrásokra, legfeljebb bizonyos helyiségekben.

A napfény mennyisége hatással van a közérzetünkre, nem mellesleg hatással van egy adott ingatlan energiahatékonyságára is. Sötét, ablaktalan, vagy ablakkal rendelkező, de a kilátást leárnyékoló közegben sokkal több lámpafényre van szükség, megváltozik a hőérzet, és benne lakók hangulata is hosszú távon. Ezért is érdekes, hogy tulajdonképpen mennyi az annyi.

Az Eurostat szerint Spanyolországban tartják a legtöbben túl sötétnek az otthonukat a maguk kicsivel több mint 10 százalékával. Őket követik a franciák, majd a Máltán élők, Magyarország a negyedik helyezett 7,7 százalékkal. Nem sokkal maradtunk le a dobogóról, bár ez egyáltalán nem lenne dicsőség. A statisztikák feltehetően nem vigasztalják azt a több százezer embert, akik úgy érzik, egy sötét barlangban élnek.

Olaszország és Szlovákia a legnapfényesebb lakások hazája a helyiek szerint, ott mindössze 2,6 százaléknyian érezték úgy, hogy túl sötét az otthonuk. Őket Ciprus és Csehország követi.

Forrás: Eurostat