Látványos átalakulás.

Az egyébként stabil, ám már kevésbé esztétikus fóliázott bútorokról sem kell lemondanunk. Molnár Mária újrafóliázta és átfestette meglévő éjjeliszekrényét, így az remekül fog illeni a hálószobájához.

Mindig is szerettem a régi dolgok megmentését, felújítását. Itthon már saját részre több mindent fóliáztam és festettem át. A bútorfelújítás gondolata, az, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, komolyabban pár hónappal ezelőtt született meg bennem. Elkezdtem utánajárni, hogy hogyan is működik. Rengeteg videót megnéztem, jegyzeteltem, folyamatosan tanulok róla, hiszen sokrétű dolog. Azóta beszereztem már excenteres csiszológépet, többféle festőecsetet, wax-ecsetet, stencilecsetet, festékeket (ezek mind Annie Sloan termékek), de természetesen még mindig van mit beszereznem.

Nos, el is jutottunk a kis éjjeli szekrényem átalakulásához. Nekem már megvolt régen ez a kis ékszer, de eddig sötétbarna fóliát viselt. Szerettem úgy is, de meguntam.

Festést tervezek a hálószobánkban, és nagyon megtetszett a sötétzöld szín, ami az ágy mögötti falon lesz, és mivel a világosbarna szín megy hozzá, így nem volt kérdés, hogy a kis szekrényem nem fog illeni az új stílushoz. Maradt ki előző fóliázásomból egy tekercs, amit felhasználtam hozzá, és mivel a sötétzöld lesz az uralkodó szín, innen jött, hogy Annie Sloan Amsterdam Green festékével fessem le.

Így készült

Az előző fóliát leszedtem (hajszárítóval felmelegítettem és lehúztam, mert amúgy nagyon szakad), majd denaturált szesszel lesúroltam a visszamaradt ragasztóréteget. Mivel sok helyen sérült volt, ezért fatapasszal kezdtem, megvártam míg megszárad, utána lecsiszoltam, majd letöröltem mosószeres vízzel, végül tiszta vízzel. Ezután lefóliáztam. Azokat a részeket, amiket nem akartam lefesteni, Tesa szalaggal lefedtem, majd 3 réteggel jöhetett a festés (2 réteget ecsettel csináltam, de nem tetszett úgy, ezért a harmadik réteget már hengerrel festettem). Miután megszáradt, Annie Sloan wax-szal zártam, és visszakerült rá a fogantyú.

Költségek

  • csiszolópapír (volt itthon)
  • fatapasz (kb. 700 Ft)
  • fólia (kb. 3000 Ft)
  • Annie Sloan festék (120 ml 2900 Ft)
  • Annie Sloan Wax (120 ml 2900 Ft)
  • ecset, henger.

A következő felújítandó bútoraim már megvannak, remélem azok is hasonló sikert fognak aratni, de ezeket már eladásra szeretném kínálni. Remélem, én is fogok inspirálni másokat a munkáimmal.