Felfrissülés.

Marcali-Kiss Rita nem most kezdett bútorfestéssel foglalkozni, az élet néhány éve úgy hozta, hogy belevágott. Tapasztalatát ezúttal egy étkezőbútor átfestése során kamatoztatta, melyet még kézzel készített keresztszemes mintát idéző motívum is díszít. A következőkbe Ritától ismerhetjük meg a festés menetét, illetve, hogy mire érdemes kifejezetten figyelni, ha hasonlóra vállalkozunk.

Hét éve kezdtem komolyabban bútorfestéssel foglalkozni, kisebb házba költöztünk, és le kellett cserélnem a bútorokat. Újat nem szerettem volna, így régi, tömör fából készített darabokkal kezdtem.

Aztán ismerősök elkezdték hozni a sajátjukat, hogy nekik is alakítsam át. Kaptam felújítandó bútorokat is, amit kidobtak volna, ezeket készen eladtam.

Menet közben beszereztem az eszközöket. Csiszológép, fűrész, hőlégfúvó, ecsetek, festékek… Sokféle festéket kipróbáltam, a Lignocolor krétafestéke vált be.

A felújítás menete

  1. A bútor szétszerelése, amennyire lehet, szerkezeti hibák javítása.
  2. A régi festék eltávolítása hőlégfúvóval, sok csiszolással.
  3. Hibák javítása folyékony fával, vagy autokittel.
  4. Csiszolás finom papírral, ezzel kész az előkészítés a festésre.
  5. Festés, díszítés – nagyon szerettem régebben hímezni, ezt vittem át a bútorokra is. A keresztszemes mintát úgy festem, mintha hímeznék, egyenként pöttyözöm hímzésminta szerint.
  6. A felületek zárása viasszal. Többféle árnyalatú waxot használok.

Fontos figyelni arra, hogy egyensúlyban, harmóniában legyenek a festett és a natúr fafelületek egymással.

A kredenc és az asztal a székekkel körülbelül egy havi munka volt. A költség (a bútorok ára, csiszolópapír, javításhoz használt anyagok, festék, wax, fogantyúk…) nagyjából 90-100 000 Ft volt.