A reneszánsz emléke új életre kelt.

A buchette del vinó, azaz a borablak a Toszkán borvidék egyik nagy találmánya volt azokban az időkben, amikor tombolt a pestisjárvány Európában. A borospincék és boltok falába vájt aprócska ablakok lehetőséget adtak a kereskedőknek kiszolgálni a vásárlókat a ragály idején is. Évszázadokig aztán nem használták ezeket a nyílásokat, az 1966-os árvizek alatt sokat be is kellett falazni közülük. 2015-ben azonban a Borablak Társaság mégis úgy gondolta, hogy feltérképezi a történelmi jelentőségű ablakocskákat, mivel egyre több pince, bár és étterem újítja fel a régmúlt időket idéző nyílásokat.

Bár évekkel ezelőtt kezdtek újra divatba jönni, ez mégis bölcs előrelátásnak bizonyult: a jelenlegi, világot megrázó koronavírus megjelenése ismét indokolttá tette a használatukat.

Már nem csak bort lehet így kapni a firenzei vendéglátóhelyeken, hanem koktélokat, kávét vagy akár fagylaltot is fogyaszthatunk.

A Bortársaság tagjai remélik, hogy a járvány lecsengése után, biztonságosabb időkben is használatban maradnak a reneszánsz jegyeket hordozó ablakok.

Úgy tűnik, a történelem tényleg ismétli önmagát…

Forrás: New York Post