Dobjuk a komposztra!

Bulit rendezünk, átjönnek az ismerősök és azt hisszük, hogy nagyon környezettudatosak vagyunk, amiért nem műanyagtányérokat, hanem papírból készülteket vásárolunk. De mi történik azokkal utána? Kidobhatjuk őket a szelektívbe?

A válasz nem is olyan egyszerű! Igen is és nem is, attól függ, hogy pontosan miből készültek, mivel vannak kezelve. Sajnos a legtöbbet nem tudjuk újrahasznosítani a hagyományos módon, két fő ok miatt.

A tányérok többsége ugyanis viasszal, műanyaggal vagy más anyaggal bevont. Ez a bevonat sima felületet biztosít és megvédi a tányért az elázástól, ha például folyadék vagy zsír borul rá. Általában ezt a bevonatot az újrahasznosító üzemben nem tudják leválasztani a papírtól, így a papír maga további alapanyagként nem szolgálhat.

A másik ok pedig az, hogy étellel szennyezett a használt tányér, amitől nem csak piszkos, de zsíros is lehet.

Ha szeretnénk a környezeti terhelést csökkenteni, akkor érdemes legalább valahogy felhasználni a papírtányér hulladékot. Például megtisztíthatjuk őket és újra használhatjuk az ételekhez. Egy morzsás tányér nem lehet annyira koszos, hogy azonnal ki kelljen dobnunk! Az erősebb papírból készült tányérok közül azok, amelyeken mondjuk pogácsát tálaltunk, biztosan ismét használhatók.

A gyerekek mindenféle kézműveskedéshez is befoghatják őket. Készülhetnek jelmezek, faliképek, de érdemes akár csomagoláshoz is felhasználnunk a papírtányérokat, remek kis kosárka formázható belőlük sütemények szállításához.

Ha van otthon komposztálónk, akkor oda is tehetjük a papírtányérokat (de nem mindegyik típust). A tányérok egy részén feltüntetik, hogy komposztálható. A PLA felirat is erre utal: a politejsav, ami egy bevonat szintén leomlik. Ugyancsak komposztra dobható a műanyagmentes papírtányér, amit először apróra vágni a komposztálás előtt.

Forrás: www.treehugger.com