Egy nap alatt elkészül!

Nincs is kellemesebb egy forró nyári napon, mint csobbanni egyet egy kellemesen hűs vizű medencében. Így volt ezzel Csernyik Mária és családja is, akik idén úgy határoztak, a korábbi tapasztalataik alapján a készen kapható medencék helyett maguk építik meg raklapok felhasználásával kerti medencéjüket.

Itt a nyár, medence kell… De mivel a korábbiakat a cica mindig kiszúrta, a 12 éves lányom azzal az ötlettel állt elő, hogy készítsünk egyet raklapból. Korábban már csinálgattam itthon raklapbútorokat is az öcsémmel. Tehát a raklap adott volt, mivel nagyon sokféle dolgot (pad, asztal, kerítés, bár pult, díszkút stb…) lehet készíteni belőle. Mi pedig belekezdtünk, mert hát nem mond butaságot a gyerek.

12 db raklapból készítettünk egy téglalap alakú vázat, amit minden toldásnál merevítettünk. Mezőgazdasági fóliát tettünk bele duplán belehajtva. Azután léceket vágtunk a fólia lefogatásához, hogy a lécet fúrjuk körbe, nehogy a fólia szakadni kezdjen.

A földbe karókat vertünk le, hogy a raklap alját tartsák és ne nyomja majd ki a víztömeg. A tetejéhez is srégen raktunk, hogy az majd a földbe nyomódjon, így stabilan tartva az oldalakat. Az egészet spaniferrel rögzítettük, összehúztuk, hogy még biztonságosabb legyen. (Arra figyelni kell, hogy ne húzzuk túl míg nincs benne víz, mert összehúzza, sőt, be is nyomhatja a raklapot!)

Ugyanúgy történik, mint egy felfújható medence esetében. Tisztításakor először is ki kell szivattyúzni a vizet. Minden takarítás után algaölő stb. használata lényeges. A feltöltése és a felmelegedés viszont kicsit hosszabb időt igényel.

További tervünk a szivattyún keresztül a vízforgatást megoldani úgy, hogy egy zuhany segítségével menjen vissza a víz a medencébe.

Az oldalát még be lambériázzuk, vagy raklapdeszkával borítjuk és lefestjük. Így több évig is lehet egy strapabíró medencénk, ami az udvar dísze is, és egy, legfeljebb két nap alatt össze is állítható.

Ezt a változatot persze fokozni is lehet még, lehet bele ülőkét rakni, napozót vagy lépcsőt mellé.

Anyagszükséglet és költségek

  • raklap kb. – 1000 Ft/db
  • mezőgazdasági fólia (7 m hosszú és 12 m széles – ez a méret duplán belemegy; az alján többet kell hagyni, nehogy a víz kiszakítsa) – 12 000 Ft
  • spanifer 2 db vastag – 1 0000 Ft
  • szivattyú,
  • csavar, merevítők, támaszok
  • flex a csiszoláshoz (ha a raklap túl szálkás, érdemes picit lecsiszolni, nehogy kiszúrja a fóliát)

Köszönjük Máriának, hogy megosztotta velünk raklapmedencéjük építésének történetét! Reméljük, mások számára is inspiráló lesz!