Ha történetesen nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a növényekről.

A kis alapterületen, erkélyen, balkonon történő kertészkedés pont ugyanolyan örömet szerez. A haladó városi kertészek figyelmüket a ritka, egzotikus növényfajtáknak szentelik, de a zöldfülű kezdőknek tökéletesen megfelel az is, ha a leggyakoribb, legkönnyebben gondozható fajtákkal kezdik a kertészkedést, hogy általuk kellő gyakorlatot szerezzenek.

Következzen most néhány hasznos tanács a városi lakások kertészeinek!

Menjünk ki az erkélyre, kertészkedjünk a szabadban

A balkonkertészkedés és a kültéri konténeres növények nevelése sokkal könnyebb, ha víztartállyal kombinált ültetőedényeket használunk, így nem kell minden pillanatban azt figyelnünk, kiszáradt-e már a növényeink földje. A szabadban elhelyezett cserepek, különösen azok, amelyek a tűző napon állnak, a forró nyári napokon gyorsan kiszáradnak, így esetenként naponta többször is öntöznünk kell. A víztárolós balkonládák nagyban megkönnyítik az életünket, így az nem akörül fog forogni, hogyan oldjuk meg kánikulában a napi többszöri locsolást.

A terasz és az erkély ideális hely a növények számára. De még mielőtt elindulnánk a növényárudába, figyeljük meg, mennyi napfény éri a balkonkertnek kiszemelt helyet. A napi nyolc órányi közvetlen napsütés napos fekvésnek számít. A négy-hat óra napsütés részleges árnyéknak, a kevesebb mint négy óra pedig árnyéknak felel meg növénytartás szempontjából. Az erkélyt tavasszal vagy nyáron mérjük fel a fényviszonyok tekintetében, amikor a környező fák és cserjék mind lombosak, és olyan növényeket szerezzünk be, amelyeknek megfelelnek az erkélyünkön uralkodó fényviszonyok.

Az erkélyt nappal vagy este használjuk többet? A fehér és pasztellszínű virágok sötétedés után a legmutatósabbak, míg a sötétkék, mélylila virágok színe zavartalan napsütésben teljesedik ki. Ha az esti órákban szeretünk kiülni az erkélyre, hogy pihenjünk, lazítsunk egy kicsit, olyan növényeket válasszunk, amelyek ilyenkor a legillatosabbak, mint például a szárnyalt díszdohány vagy a holdvirág.

Kis helyre válasszunk olyan növényeket, amelyek nem nőnek terebélyesre, inkább a magasba törnek. Jóllehet a bokros cserjék lágyítják a terasz összképét, sok helyet foglalnak. Ezekből szűk helyre válasszunk inkább oszlopos növekedésű vagy piramis alakú fajtákat.

Kertészkedés a lakásban

A városi kertészkedés lakáson belül is megvalósítható: örömforrás, nem pedig fárasztó munka kell, hogy legyen! Ha kevés szabadidővel rendelkezünk, akkor is számos olyan dekoratív szobanövény közül tudunk választani, amelyek igénytelenek, kevés törődéssel is beérik. De természetesen ha kényes, igényes növényre vágyunk, azokból is széles a választék. Olyan növények mellett döntsünk, amelyek képesek akklimatizálódni a lakásunkban uralkodó viszonyokhoz, mutatósak, beleillenek a rendelkezésre álló térbe, végül, de nem utolsósorban pedig valamilyen előnyös tulajdonságuk miatt különösen elnyerték a tetszésünket.

Szobanövények gondozása kezdőknek

Mindenekelőtt azt kell megtanulnunk, mely növények helyezhetők el és érzik jól magukat a lakás legkülönbözőbb pontjain. Azaz olyan növényeket válasszunk, amelyek előreláthatóan zavartalanul fognak majd fejlődni a kiszemelt helyükön. A napos ablakpárkányokat tartsuk fenn azoknak a virágos szobanövényeknek, amelyek sok napfényt igényelnek. A pettyeslevél (más néven szeplősarc) vagy a kroton levelei például világos ablak közelében, de közvetett, szórt fényben válnak a legélénkebb színűvé. A vitorlavirág és a kukoricalevél pedig arról híresek, hogy a lakás egy fényszegény szegletében is gond nélkül eléldegélnek.

A kis méretű cserepes növények csoportokba rendezve nyújtják a legszebb látványt. A sok cserépből álló növénysarok megnöveli a környező levegő páratartalmát, ezáltal a növények életerősebbek lesznek. A kúszónövényeket ültessük függő kosarakba, míg az asztalra olyan növényeket állítsunk, amelyek szépsége szemmagasság alatt érvényesül a leginkább.

A kisebb fácskák nyugalmat árasztanak és trópusi hangulatot varázsolnak a lakásba. Ne feledjük, hogy például a pálmákat nem szokás visszametszeni. A legtöbb pálmafajta lassú ütemben növekszik, így ha kisebb példányt választunk, pénzt takaríthatunk meg és sok-sok éven át élvezhetjük a társaságát anélkül, hogy amiatt kellene aggódnunk, hogy egyszer csak kinövi a lakást. Nem árt tudnunk arról sem, hogy a lakásban nevelt konténeres gyümölcsfák és virágzó fák naponta több órányi napsütést igényelnek.

Ha tehát a lakótérbe növényeket helyezünk el, azok egyrészt pihentető környezetet teremtenek, másrészt tisztítják a levegőt. A vitorlavirág, a szobai futóka vagy a szobaborostyán azok közé a népszerű szobanövények közé tartoznak, amelyek kiválóan kiszűrik a levegőből a toxinokat, például az ammóniát, a formaldehidet és a benzolt. Szintén sokat javít a lakás levegőjének a minőségén a datolyapálma, a szobafikusz és a kislevelű fikusz is.