Viszlát, álmatlan éjszakák!

Forgolódás, kialvatlanság, ébren töltött éjszakák: ha mindez ismerős, ideje megoldani a problémát. Az alábbi 7 dolog segíthet abban, hogy végre nyugodtan kipihenhessük magukat:

1.   A matrac az alap

Ha valaha ébredtél fájó nyakkal, sajgó háttal, akkor érdemes a matraccal kezdeni a probléma megoldását. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet!

2.   Használjunk fedőmatracot, esetleg matracvédőt

A matracra helyezett fedőmatrac egy plusz réteget biztosít, amely elfedi az egyenetlenségeket, fokozza a kényelmet. Általában habszivacsot tartalmaz, de készülhet memóriahabbal és hűtő gélhabbal is, vékonyabb vagy vastagabb kivitelben. A matracra rögzíthető matracvédő ugyan vékonyabb, de szintén adhat egy kis extra kényelmet, puhaságot.

3.   Ruházzunk be egy nagy testpárnára

A nagy testpárna elsősorban annak ajánlható, aki az oldalán fekszik. Kényelmesebbé teszi az alvást, tehermentesíti a gerincet, segíti a helyes tartást, így felfrissülve, fájdalmak nélkül ébredhetünk.

4.   Cseréjük ki a párnánkat

Ne feledjük, hogy a párna is lehet az oka az álmatlan éjjeleknek. A kényelmes párna támasztja a fejet, a nyakat. Nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk, aki háton vagy hason alszik, vékonyabb párnát igényel, mint aki oldalt; utóbbiak ducibb, tömöttebb párnára szavazzanak.

5.    Próbáljuk ki a takarófűtést

A memóriahabos matracok túl kemények, emiatt kényelmetlen érzés lehet feküdni rajtuk. Segíthet, ha fűtött takarót használunk, amely puhíthatja a matracot, komfortosabbá teszi az alvásunkat.

6.   Váltsunk minőségi lepedőkre

Az új, friss ágynemű komfortosabbá teszi az alvást annak ellenére, hogy a matrac minőségén nem tud javítani. Az igényes ágynemű puha, jó érzés benne feküdni. Érdemes jersey, flanel vagy pamut lepedőket beszerezni.

7.    Elsősegély a megereszkedett matracnak

Ha nincs módunk még új matracot venni, de a régi már megereszkedett, tegyünk alá törölközőket, hogy megemeljük. Ez persze csak gyors megoldásnak, rövid távra ajánlható. Hasonlóan fadeszka, furnérlemez is tehető a beesett matrac alá ideiglenesen.