Közönséges benzineskannából készített, mobil, bárhol felállítható bárszekrény, avagy az álcázott bulikellék.

Elsőre nem is gondolnánk, mit rejt a benzineskanna. Aztán meglátva a belsejét egészen különleges látvány fogad: egy igazi kis minibár. Kicsit a piknikkosarak jutnak róla eszünkbe, de azok a fajták, amelyekben minden hajszálpontosan a helyén van, nem keverednek vagy törnek a belehelyezett dolgok.

Az újrahasznosítás jegyében készült minibárt, mint férje alkotását mutatta be az egyik Facebook csoportban Teleki Rita. Az alábbiakban az alkotó, Fejes Ervin mesél a hordozható szekrénykéről, mellyel a Paksi Atomerőmű Alkotó pályázatán, a “bútor- és használati tárgy-készítés, funkcióváltás” kategóriában előkelő, második helyezést ért el.

A szekrényke gondolata úgy született, hogy a fiam nagyon szeretett volna egy egyedi, kis, hordozható bárszekrényt. Mivel közeledett a karácsony, gondoltam, ez lesz az ideális ajándék. A barkácsolás végigkíséri az életemet, így bátran belevágtam ebbe is.

A garázsban megtaláltam a megfelelő alapanyagot, egy 20 literes benzineskannát. Szerencsére viszonylag új állapotú volt, nem volt sérülés, nagyobb csúnyaság rajta. Kézi flex-szel vágtam az elejére ajtót, majd a vágott éleket megcsiszoltam. Az ajtó belső részét feketére festettem, hogy csinosabb legyen. Közel 4 méter élvédő gumival eltakartam a vágott széleket. Emiatt persze az ajtó kerületéből is le kellett vágni/csiszolni kicsit, hogy a gumik szépen elférhessenek egymás mellett. A gumi felhelyezése nem volt könnyű, mert a kanyarokat nehezen akarta követni, kicsit be kellett vagdosni, hogy szépen feküdjön. Zsanért és zárat szereltem rá.

Rétegelt lemezből készítettem a belsejébe a szekrénykét, polcokkal. Ehhez előbb be kellett szerezni a whisky-s poharakat, na meg az üveg italt, hogy pontos méreteim legyenek. Igen pontosan kellett leszabni a farészeket, hogy be tudjam rakni a kannába és közben szoruljon is a polcrendszer. A biztonság kedvéért építési ragasztóval rögzítettem. Az élekre kis, elfordítható kallantyúkat szereltem, ezek szállításkor nem engedik kiesni a poharakat, üveget. Kétszer vizes bázisú, vastag lazúrral kezeltem.

Mivel a feleségem elégedetlen volt a külcsínnel, így az elejére került az egyik fajta whiskyre utaló minta.

Annak ellenére, hogy a kannából minibár nem az én ötletem (találkoztam hasonlókkal az Interneten), nagy örömmel készítettem, hiszen tudom, hogy a fiam egyik vágya teljesült ezzel. Emellett érdekes volt megtapasztalni, hogy a kívülről hideg fém és a belülről meleg, otthonos fa harmonikus egységbe került a munkám során. Nagyjából 4-5 napot vett igénybe az elkészítése, a lazúr száradását is figyelembe véve, komótos, nem hajszolós munkatempóval.

Nehézséget okozott az élvédő gumi kiválasztása, mert sok helyen csak nagyobb tételben volt beszerezhető.
Végül sikerült az egyik internetes áruházban kialkudnom, hogy ne 10, hanem csak 5 méternyit küldjenek.
A belső farész itthoni maradék rétegelt lemezből készült és a lazúr is más munkámból maradt. Így csak a gumira kellett költenem.

Ha esetleg valakinek semmiféle otthoni maradék kincse nincs, akkor a beszerzési helyek, árak függvényében kb. 17-18 000 Ft költséggel kell számolnia. Ez a következőket tartalmazza:

 • 8000 Ft benzines kanna
 • 4000 Ft élvédő
 • 4000 Ft vastaglazúr
 • 1500 Ft rétegelt lemez

Emellett még szükséges eszközök:

 • flex, fémvágó
 • fafűrész
 • mérőeszköz
 • ecset
 • csiszolópapír
 • 2 db zsanér
 • 1 db zár
 • ragasztó

Köszönjük Ervinnek a részletes leírást! Reméljük, az ő példáján többen kedvet kapnak hasonlóan kreatív tervek megvalósításához.