Tippek romantikára fogékony növénybarátoknak.

A szív alakú leveleket fejlesztő szobanövények egyszerre gyönyörűek és lenyűgözőek. Romantikus lelkületű kertészeknek jó szívvel ajánljuk! Íme tízes listánk!

1. Hegyescsúcsú futóka

Az egyik legközkedveltebb és egyben legszerényebb igényű szobai kúszónövényeink egyike. Bátran ajánljuk azoknak is, akik korábban még soha nem neveltek az otthonukban növényeket. Amellett, hogy igen dekoratív, további jó tulajdonsága, hogy megszűri a belterek levegőjét. Többek között olyan toxinoktól tisztítja meg, mint a formaldehid, a xilol és a benzol. Nem véletlen ezért, hogy felkerült a NASA legjobb légtisztító növényeket felsoroló listájára. További érdekes olvasnivaló a futóka gondozásáról a hobbikert.hu-n található.

Fotó: balconygardenweb.com

2. Flamingóvirág

Gyakori tévedés, hogy a flamingóvirág élénk színű, módosult murvalevelét virágnak hisszük. Pedig a növény valódi virága, a torzsavirágzat a fényes, bőrszerű, szív alakú murvalevél tövénél helyezkedik el. Ennek az egzotikus megjelenésű szobanövénynek a szórt fény az ideális. A tűző napsütéstől óvjuk! Ha valami gond adódna vele, íme néhány tipp, mi is a teendő.

Fotó: balconygardenweb.com

3. Nyíllevél

A gyönyörű nyíllevél nem teljesen szabályos szív alakú, ettől függetlenül igen mutatós levelekkel büszkélkedhet. Cserépbe vagy függő virágtartóba ültetve egyaránt érvényesül szépsége. Ne érje közvetlen, tűző napfény, továbbá kerüljük a túlöntözését.

Fotó: balconygardenweb.com

4. Szívlevelű viaszvirág

Ez a bájos, szívlevelű növény pompás ajándék lehet, amellyel szeretteinket meglephetjük. A vastag, húsos levelek igencsak karakteressé teszik. Nyáron rendszeresen locsoljuk és ügyeljünk arra, hogy a földje öntözés után ne maradjon túl nedves. A szívlevelű viaszvirágról bővebben.

Fotó: balconygardenweb.com

5. Ciklámen

A ciklámen az egyik legszebb szívlevelű szobanövényünk, amelynek virágai nem kevésbé tetszetősek. Igen közkedvelt ajándéknövény. Kedveli a laza, tőzeges, tápdús talajt. A szárazságot nem jól tűri! Hogy milyen egyéb igényei vannak még a ciklámennek, innen kiderül!

Fotó: balconygardenweb.com

6. Kúszó filodendron

A kúszó filodendron gyors, erőteljes növekedésű kúszónövény, amelynek gondozása a kezdőknek sem okozhat különösebb gondot. A fényeszöld, szív alakú levelek igen megkapó látványt nyújtanak. Meglehetősen igénytelen, lakásban, irodában egyaránt jól érzi magát. A kevés fényt is elviseli, a közvetlen, erős napsütést azonban nem kedveli. Időnként felmerül a kérdés, hogy visszavágással vajon kordában tarthatjuk-e az esetlegesen túlnőtt növényt. A válasz itt található!

Fotó: flickr.com/photos/92252798@N07

7. Ámpolna gyertyavirág

A kúszó, illetve csüngő növésű ámpolna gyertyavirág már megjelenésében is egyedi: mintha vékony, lila zsinórra felfűzött zöld-fehér szívecskék sorakoznának egymás után. Jól viseli a magasabb hőmérsékletet és a fényigénye is nagy. Otthonunk legnaposabb szobájában helyezzük el. További olvasnivaló erről a bájos növényről.

8. Pajzspáfrány

A Dél-Kelet Ázsiában őshonos pajzspáfrány eredeti élőhelyén a fák ágain megtelepedve él. Éppen ezért kifejezetten kedveli a párás, nedves környezetet. Pangó vízben azonban ne hagyjuk állni! Szereti a világos helyet, de az erős fénytől kíméljük meg.

Fotó: balconygardenweb.com

9. Bételbors

A Dél-Indiából, Ceylonból származó bételbors tulajdonképpen fűszernövény, így nem meglepő, hogy szép, szív alakú levelei ehetőek. A levelek csípősek, fűszeres ízűek, piros nedvűek. A mi éghajlati körülményeink között kertben egynyári növényként vagy lakásban cserepes szobanövényként tarthatjuk. Kiváló ámpolnanövény.

Fotó: balconygardenweb.com

10. Gloriosum filodendron

Aki hatalmas, szív alakú levelekből álló lombot fejlesztő dísznövényt keres, a filodendronnak ezt a különleges, Kolumbiában őshonos fajtáját válassza. A leveleket rózsaszínes-fehér színű erezet teszi egyedivé. A félárnyékos, árnyékos helyet kedveli.

Fotó: balconygardenweb.com