Ha azok közé tartozol, akik folyamatosan úgy érzik, az otthonuk legfeljebb csak abban a pillanatban mutat rendezett képet, mikor épp végeztek a rendrakással, takarítással, akkor most figyelj!

De a következő lista azok számára is hasznos lehet, akiknél folyamatos egyezkedés tárgya otthon, hogy kinek mi az otthoni feladata vagy hogy ki miatt néz ki úgy a lakás, ahogyan.

Az alábbi 11 pont segíteni fog abban, hogy a vágyott és kellemes érzés, mely a tiszta és rendezett lakás látványából fakad, ne csak pár óráig vagy rosszabb esetben percekig tartson. Az azonban előre kell bocsátanunk, hogy az alábbi dolgokra folyamatosan figyelni kell, azaz még inkább: be kell építeni a napi rutinba ahhoz, hogy működjenek. A jó hír, hogy egy-egy teendő viszont csupán pár percbe telik.

1. Le a cipőkkel!

Ahogy beléptek a lakásba, a cipőtöket vegyétek le! Senki ne száguldjon végig sáros, poros lábbeliben a lakáson! És a “csak beszaladok valamiért” is tilos cipőben.

2. Rendezd el az ágyat!

Reggel, felkelés után igazítsd meg a párnákat, terítsd ki a takarót. Még ha a szoba többi részében nincs is makulátlan rend, hidd el, a rendezett ágy látványa akkor is domináns lesz.

3. Ne csak Te törölközz!

Zuhanyzás után a zuhanyzót is töröld szárazra, legalábbis a fényes vagy átlátszó felületeket cseppmentesítsd, így akárhányszor belépsz, mindig tiszta, kellemes látvány fogad majd.

4. A mosdókagyló se maradjon fogkrémes!

Kifejezetten fogmosás után gyakoriak a látványos foltok a mosdón. Pedig ha még frissen töröljük le őket, nagyon könnyen lejönnek. Állítólag a nedves törlőkendő nagyon hatásos ellenük, ezért érdemes egy csomaggal a kagyló közelében tartani, csak egyet előkapni és akcióba lépni.

5. A konyhapulton ne hagyj semmit!

Miután elpakoltál, a pultot töröld is át zsíroldó szerrel.

6. Csak akkor hagyd el a terepet, ha már mindent elrendeztél!

A konyhai teendők vagy étkezések akkor érjenek véget, amikor minden – alapanyag, edény, maradék stb. – a megfelelő helyre kerül. Amikor pedig sütsz vagy főzöl, mindig akad néhány üres perc például elpakolni pár edényt, mosogatni vagy letörölni a pultot. Ha megtalálod és ügyesen kihasználod ezeket, sok időt spórolhatsz.

7. Töröld át a padlót!

A nap végén érdemes egyszer végigszaladni a felmosóval a padlón. Ha mindennapos rutinná válik, tényleg gyorsan megy, hiszen nem nagytakarítunk, hanem tényleg csak végigfutunk a problémás területeken. A művelettel a padlón lapuló porcicákat is száműzhetjük a lakásból.

8. Mozgósíts!

A nap végén legyen 5 perc, amikor a család minden tagja kiveszi a részét a munkából. Felveszi és a helyére teszi a széthagyott, leesett tárgyait. A közös munka önmagában is motiváló tud lenni, azonban ha kell, meg lehet spékelni egy kis versenyfelhívással is: az győz, aki leggyorsabban elrakja a holmijait a helyére. (Arról nem is beszélve, hogy egy idő után megtanulják: ha jobban odafigyelve kevesebb dolgot hagynak szerteszét, nagyobb esélyük van a győzelemre, hiszen hamarabb végeznek.)

9. Ne gyűjtsd a ruhákat halomba!

Tipikusnak mondható, hogy sok otthonban van egy-egy bútordarab, leginkább szék vagy fotel, amelyben az egyszer hordott ruhák esténként landolnak. Ennek eredményeképp néhány nap múlva a bútor ki sem látszik a rengeteg holmi alól, viszont keletkezik egy kisebbfajta domb a lakásban. Nem csak nem szép látvány, de praktikusnak sem lehet nevezni, hiszen a még felvehető darabok a szennyessel keveredve minimum gyűrődnek, ráadásul a reggeli rohanásban sok időt vehet el egy-egy darab keresgélése. Érdemes tehát minden este lebontani a kupacot: szennyest a szennyestartóba, még hordhatót a szekrénybe tenni.

10. Ne csak a látványra ügyelj!

A lakás levegőjének minősége is hozzájárul ahhoz, hogy hogyan érzed magad odabenn. Minden nap szánj pár percet egy alapos szellőztetésre, még akkor is, ha kint nagyon hideg van!

11. Barátod az ajtó!

Időnként előfordul, hogy egy-egy helyiség minden akaratod és erőfeszítésed ellenére nem olyan képet mutat, mint szeretnéd. Így van ez sokszor az olyan területekkel, amelyeket mások, például a gyerekek birtokolnak. Ha tehát meg tudod oldani, hogy a problémás részt egyszerűen szeparáld egy ajtócsukással.

Forrás: www.housebeautiful.com