Kreatív megoldások.

Az elmúlt hónapokban sokan kényszerültek otthoni munkára. A kis lakásokban is ki kellett alakítani egy kuckót a számítógépnek, jegyzeteknek, íróeszközöknek. Nem volt könnyű mindenkinek helyet találni: az iskolásoknak, az irodistának, az otthon adminisztrálónak. Most olyan kreatív ötleteket mutatunk, amelyek a helyszűkében lévőknek segítenek abban, hogy mindenki kialakíthasson egy nyugodt dolgozós, tanulós sarkot.

Lessük el a legjobb megoldásokat!

1. Alakítsunk munkaterületté egy térelválasztó falat

Ha a lakásunk nagy része nyitott tér, alakítsunk át egy elválasztó falat számítógépes munkaállomássá. Egy keskeny kis asztal és számos polc segítségével helyet találhatunk a munkához. Nem érdemes íróasztalra beruházni, használjunk inkább egy keskeny, hosszú felületet, ahol akár meg is reggelizhetünk.

Fotó: Simon Whitmore

2. Foglaljuk el a lépcső alatti területet!

Ha nincs egy egész szobánk az otthoni munkához, egy elkülöníthető dolgozósarok is megoldás lehet. Ha nem fér el egy íróasztal, alakítsunk át egy polcot vagy kisebb bútordarabot. A nyitott polcok lehetőséget adnak arra, hogy személyes tárgyakkal is berendezhessük a területet.

Fotó: Neville Johnson

3. Rejtsük az asztalt egy szekrénybe

Egy régi szekrény átalakításával is home office-területhez juthatunk. Amikor szükségünk van a munkaállomásra, egyszerűen kinyitjuk.

Fotó: Simon Whitmore

4. Legyen a fésülködőasztal az íróasztalunk

Ha nagyon kevés a helyünk, a dolgozósarok a hálóba szorulhat. A fésülködőasztal duplázásával egyszerre juthatunk írófelülethez és hálószobai bútordarabhoz.

Fotó: Tim Young

5. Hasznosítsuk az ágy mögötti falat

Az értékes fal szinte minden részletét kihasználhatjuk egy falra tehető polcozattal, amelyből asztalka is lenyitható. Az ötletes kis bútordarab tetején még egy lámpa és egy szobanövény is elfér.

Fotó: Tim Young

6. Rejtsük az ajtó mögé az irodaszereket

Ne keverjük a munkát és a pihenést! Ne hagyjuk, hogy a home office elfoglalja az életterünket. Ha végeztünk, zárjuk az ajtó mögé a munkaeszközöket! Jó szolgálatot tesz egy zsúrkocsi, amit a munka végeztével betolunk a tárolóba az összes holmival együtt.

Fotó: Tim Young

7. Lágyítsunk a home office szigorú, irodai arculatán

Ne hagyjuk, hogy a lakásunkban eluralkodjon a komor irodai stílus! A funkcionális munkaterületet lágyítsuk mutatós kiegészítőkkel, zöld növényekkel.

Fotó: Tim Young

8. Foglaljuk el a nappali sarkát

Nincs elég helyiségünk? Ez esetben használjuk a nappali egy sarkát irodaként. Tegyünk ki családi fotókat, hogy mégse úgy érezzük magunkat a saját nappalinkban, mint egy irodaházban.

Fotó: David Woolley

9. Terjeszkedjünk felfelé

Amennyiben nincs sok helyünk, okos megoldásokat kell találnunk a tárolásra. Használjunk ki minden területet, függőlegesen is: a magas polcokat, az értékes falfelületet, az ablakpárkányt. Ha a padlót nem zsúfoljuk agyon, nagyobbnak fogjuk érezni a teret.

Fotó: Jonathan Jones

10. Vigyük bele a személyiségünket

Akár egy tapétával, képekkel vagy textíliákkal is feldobhatjuk a hangulatot és saját ízlésünkre alakíthatjuk a dolgozósarkot.

Fotó: Lizzie Orme

11. Vegyük használatba az extra helyiségeket

Például a garázst, a kerti lakot, a szerszámos bódét – így új területeket vonhatunk be.

Fotó: Dan Duchars

12. Elég lehet egy beugró is

Találjunk meg minden beugrót, támfalat, sarkot, zugot, amire eddig esetleg nem is gondoltunk. Lehet, hogy épp egy régóta kihasználatlanul lévő sarokból lesz az ideális otthoni iroda.

Fotó: Polly Wreford

13. Dekoráljuk a falakat, hogy világosan elkülönítsük a munkaterületet

Tegyünk fel naptárt, szervezőt, zsebes tárolót, parafatáblát, hogy egyértelmű legyen, hol van az irodánk. Tartsunk rendet, alakítsunk ki otthon is rendszert, hogy a munka ne folyjon egybe a pihenéssel!

Fotó: James Gardiner

Forrás: www.idealhome.co.uk