Amikor felújítjuk a lakást, sokszor előfordul, hogy még a legalapvetőbb lakberendezési szabályokat is figyelmen kívül hagyva csupán a saját megérzéseinkre hagyatkozunk.

Ne csodálkozzunk hát, ha a végeredmény még messziről sem hasonlít az eredeti nagyra törő terveinkhez, elképzeléseinkhez.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb baklövéseket, amelyeket egy nappali kialakítása során hajlamosak vagyunk elkövetni. Érdemes valamennyit megfontolnunk, mert ha egyet is kihagyunk, talán pont az lesz a legnagyobb melléfogásunk!

1. Csak mennyezetvilágítás van a nappaliban

A világítás hangulatot teremt, így nem elég, ha csupán egyetlen csillárt helyezünk el a mennyezet közepén. A világítótestek egész együttesére van szükségünk: legyen a nappaliban olvasólámpa, falikar, rejtett háttérvilágítás stb.

homesolutionz  és homeepiphany

2. A szőnyeg hiánya vagy rossz mérete

A kis szőnyegek kibillentik a helyiséget az egyensúlyából, ezért ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű szőnyeget válasszunk a nappalinkba. A nagy szőnyeg optikailag megnöveli a teret, a szobabelsőt pedig befejezetté teszi.

hgtv és popsugar

3. Televízió a rossz helyen

A TV-készülék számára legideálisabb hely egy üres fal. Ne helyezzük a TV-t az ablak elé vagy közelébe, mert ez káros a szemünknek és a képernyőt sem fogjuk tudni jól látni. A TV és a kanapé közötti távolság alapvetően a képernyő méretétől függ: a távolság a képátmérő 3-5-szöröse legyen. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor új TV-t vásárolunk.

caandesign  és utahhomes-realestate

4. A díszpárnák jelentőségének alábecsülése

A díszpárnák hangulatos, nyugodt légkört teremtenek. Kiválasztásukkor vegyük figyelembe, hogy anyagukat és textúrájukat tekintve illenek-e a kanapéhoz és a fotelekhez. Ha például a nappali ülőbútorait bársony vagy velúr borítja, mondjunk nemet a vászonhuzatú díszpárnákra. Egy méretes kanapén jó pár tetszetős díszpárna elfér.

bridgeprops és dg-home

5. Kanapé a fal mellett

Ez a szabály a nagy szobák esetében alkalmazható. Ha lehetőségünk van arra, hogy a kanapét a falról távolabb helyezzük el, tegyük meg. Ezzel optikailag megnöveljük a teret és kellemes komfortérzetet teremtünk. Egy tágas szobában a fal mellé állított kanapé inkább táncterem, semmint nappali benyomását kelti.

housebeautiful

6. Sötét bútorok alacsony mennyezetű szobában

Az alacsony mennyezetű helyiségbe vásárolt sötét bútor nyomasztóan zsúfolt hatást kelt. Válasszunk inkább világos, kompakt méretű kanapét és székeket. Mindenképpen a semleges színárnyalatú bútordarabokat részesítsük előnyben.

homester

7. A szoba stílusához nem illő bútordarab

Csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy egy adott bútordarab jól néz ki, még nem jelenti azt, hogy illik is a szoba stílusához. Vegyük figyelembe tehát a kívánt összhatást. Természetesen alapkövetelmény a kényelem, így tanácsos vásárlás előtt a széket, fotelt kipróbálnunk.

brit  és homester

8. Divatjamúlt bútordarabok

Bútordivat is létezik. A hatalmas háttámlájú és karfájú, behemót ülőgarnitúrák ideje már rég lejárt. Részesítsük előnyben a letisztult stílusú, egyenes vonalvezetésű bútordarabokat. Ha mégis ragaszkodunk a hagyományos kanapéhoz, jól tesszük, ha rendhagyó, modern színűt választunk.

hgtv

9. Nagyméretű bútorok

Mondhatni a leggyakoribb hiba, amikor olyan bútorokkal rendezünk be egy szobát, amelyek nem illenek a szoba méretéhez. Különösen igaz ez az ülőgarnitúrák, kanapék esetén. A nagyméretű bútordaraboktól a szoba a valós méreténél sokkal kisebbnek fog tűnni. Természetesen, ha tágas a nappalink, megengedhetünk magunknak egy méretes kanapét. A kisebb nappalikba azonban előnyösebb egy kétszemélyes kanapé két hozzá illő fotellal.

homester és designmyhome

10. A szoba középpontja nem hangsúlyos

A nappali világos középpontot kíván. Ez lehet egy műalkotás, tükör, tapéta – bármi, ami vonzza a tekintetet. A nappali pihenésre kialakított része is szolgálhat fókuszpontként: tegyük hangsúlyossá kontrasztos színekkel, mintákkal.

homedesignlover

11. Szobanövények apró cserepekben

Előnyösebb, ha egyetlen nagyméretű cserepes növényt helyezünk el a nappaliban, ahelyett, hogy telepakolnánk az ablakpárkányt számtalan apró virágcseréppel. A nappalink nagyobbnak, lakályosabbnak fog tűnni.

kiddygrow és livingroom

12. Régimódi bútorhuzat

A bútorhuzat az egész nappali stílusára rányomhatja a bélyegét. Épp ezért fontos, hogy e téren is stílusos, modern megoldásra törekedjünk. A bútorhuzatot az éppen aktuális hangulatunknak és az adott évszaknak megfelelően váltogathatjuk is.

homester

13. Egyetlen stílushoz való ragaszkodás

Ha oly annyira ragaszkodunk egy adott stílushoz, hogy nem engedélyezünk magunknak egy kis kitérőt sem semmilyen más stílus irányába, a szoba végül elveszítheti meghitt, barátságos jellegét, és túl sablonossá válhat. Ezért keverjük a kedvenc stílusunkat másokkal: eklektikus, retro, loft, grunge, valamint sok más berendezési lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a nappalink eredeti képet mutasson.

homester

14. A rosszul felhelyezett függöny optikailag lecsökkenti a teret

Elhanyagolható csekélységnek tűnhet a nem megfelelő helyre felszerelt függönytartó, de mégis kisebbnek tűnik tőle a szoba. A helyesen felrakott függönytől a mennyezet magasabbnak, a szoba pedig tágasabbnak fog látszani. Válasszunk világosabb és teltebb színű függönyt, mint a nappali többi textíliája.

itsagrandvillelife