Ha szeretnél kiülni a szabadba, de a kíváncsiskodókból nem kérsz!

Íme néhány nagyszerű ötlet arra, hogyan tehetjük a teraszt a zavartalan kikapcsolódás helyszínévé.

A teraszt tervezzük meg, alakítsuk ki úgy, hogy a béke és nyugalom szigete legyen, ahová bármikor elvonulhatunk, ha egy kis egyedüllétre vágyunk. Ehhez jó szolgálatot tesznek a különböző térhatárolók, pergolák, paravánok, növények.

1. Keleties hangulatú térhatároló

A magasított, fapadlós teraszon remekül mutat a hagyományos ázsiai stíluselemeket magában rejtő térhatároló. A tradicionális rizspapírt ez esetben diffúz opál (átlátszatlan fehér) akril helyettesíti, amely szépen megszűri a fényt, egyúttal háborítatlan miliőt teremt.

Fotó: bhg.com

2. Ívelt pergola

A pergolával kombinált ülősarok lehetővé teszi, hogy úgy pihenjünk, relaxáljuk a szabadban, hogy ne lássanak rá akadálytalanul a kertünkre például a szomszédos emeletes házból. A pergola további előnye, hogy nem állja útját sem a napfénynek, sem pedig a friss, hűvös szellőnek, nem beszélve arról, hogy kúszónövényeket futtathatunk rá.

Fotó: bhg.com

3. Rejtve a fürkésző tekintetek elől

Egy jól elszeparált terasz megadja a lehetőséget arra, hogy felszabadultan, kényelembe helyezkedve tudjuk eltölteni az időnket. Nem látnak át se a szomszédok, se a ház előtt elhaladó járókelők.

Lényeges ebből a szempontból, hogy a terasz a ház melyik oldalán épül fel. Ha a lehetőségeink korlátozottak, még mindig ott az opció a kerítésre, válaszfalra, illetve a fákból, cserjékből kialakított sövényre.

A térhatároló elemek elhelyezését alaposan gondoljuk át. A teraszon állva figyeljük meg, milyen irányból láthatnak ránk a nemkívánatos kíváncsiskodók. Elsőként a privátszféránkat legjobban ellehetetlenítő oldal védelméről gondoskodjunk. Természetesen törekedjünk arra is, hogy ne barikádozzuk el magunkat teljesen, hiszen nem ez a cél.

Fotó: bhg.com

4. Lécrácsos térhatároló

Esetenként nagy kihívást jelenthet a magánélet védelme a telekhatárhoz közel eső zónában. Magától értetődően azt szeretnénk, hogy a szomszédaink ne lássanak át akadálytalanul a mi térfelünkre. A lécrác a tömör kerítésnél sokkal barátságosabb megoldást kínál, különösen ha kúszónövények segítségével élő zöld falat varázsolunk belőle.

Fotó: bhg.com

5. Egyedi térhatároló

Ez a kicsi, de hatékony térhatároló már az eredeti tervekben is szerepelt, a terasz szerves részét képezi. Nem csupán igen hasznos, de ugyanolyan dekoratív is (az ívelt felület lágyítja az összhatást). Nekünk és a szomszédnak is ugyanolyan jól esik ránézni.

Fotó: bhg.com

6. Rusztikus fa térhatároló

E mögött a szellős, rusztikus térhatároló mögött zavartalanul pihenhetünk a függőágyunkban. A tömör kerítéssel azért legyünk óvatosak, mert az sokszor a teljes elszigeteltség érzését kelti, ráadásul a szabad kilátást ugyanúgy blokkolja a számunkra, mint a szomszédok számára.

Fotó: bhg.com

7. Növényekkel kombinált magas térhatároló

Az olvasásra, beszélgetésekre, napozásra vagy meditációra tervezett tér legyen kellően körülhatárolt, védett. A növényekkel befuttatott térhatároló kellemes, harmonikus, természetközeli környezetet teremt.

Fotó: bhg.com

8. Térhatároló textília

Az időjárásálló textíliából készült térhatároló függönyök, vásznak, napvitorlák segítenek megőrizni a magánélet szentségét, amellett, hogy árnyékot is szolgáltatnak.

Fotó: bhg.com

9. Jól körülhatárolt privát tér

A szabadtéri fürdőt jól védi a hatalmas pergola, a lécrácsos árnyékoló, no meg a magas növények buja, zöld lombja.

Fotó: bhg.com

10. Átlátszatlan akril panelek

A magánszférát ez esetben fehér akril panelek védik, amelyeken naplemente után szépen átsejlik a lámpák fénye.

Fotó: bhg.com

11. Pergolával a magánszféráért

A pergola jól elkülöníti a teraszon kialakított szabadtéri étkezőt.

Fotó: bhg.com

12. Lécrácsos térhatároló ülősarokkal kombinálva

Ez a ritkásan rácsozott, szellős térhatároló anélkül teremti meg a zavartalan pihenés lehetőségét, hogy közben akadályozná a rálátást a kert többi részére.

Fotó: bhg.com

13. Egyszerű, de hatékony apácarács

A lécrácsos térhatárolónak nem feltétlenül kell hatalmasnak lennie ahhoz, hogy elérjük vele a célunkat. Már egy kisebb térhatárolóval is megteremthetjük a jóleső elszigeteltség érzését.

Fotó: bhg.com

14. Üvegtéglás lugas

A teraszt körülvevő lugas egyik oldalát helyenként üvegtéglák tagolják, díszítik, amelyeket a tulajdonos egy régi, lebontásra ítélt épületből mentett ki és hasznosított újra.

Fotó: bhg.com

15. Ablakos függőfal

Ennek a szabadtéri kis oázisnak a vendégeit méretes pergola védi a nap sugaraitól. A rendhagyó, ablakos függőfal tovább növeli a tér intimitását.

Fotó: bhg.com

Továbbiak a témában:

Így maradhatsz láthatatlan a teraszon
Készíts hangulatos térhatárolót a teraszra! 20 pompás példa!